Elevii de clasa I și a II-a în pericol să nu aibă manuale la începutul anului școlar


manualelePotrivit site-ului STIRIPESURSE.RO, blocarea  licitației de la Ministerul Educației privind manualele digitale îi va lăsa pe elevii din clasele primare fără manuale la începutul noului an școlar. Scandalul a fost provocat de ofertanții cu cel mai mare preț care au fost descalificați pentru că nu au îndeplinit specificațiile minime obligatorii ale procedurii de licitație.

Fără manuale la primul clopoțel

Ziariștii de la STIRIPESURSE.RO spun că scandalul lansat de editurile respective vine ca reacție a spargerii monopolului acestora care tipăresc aceleași manuale de 10 ani și cărora nu le-a convenit faptul că manuale noi, inovative, care îi atrag pe elevi cu filmulețe educative și cu prezentări animate, au fost propuse de firmele câștigătoare cu un preț mult mai mic și decât clasicele manuale prăfuite care erau oferite până acum, și decât manualele digitale pe care au încercat să le facă editurile obișnuite să tipărească numai manuale clasice. Acestea au fost de altfel criticate de multă lume în repetate rânduri deoarece conțineau erori, erau depășite, fiind neschimbate de foarte mulți ani, motiv pentru care nu respectau niciun principiu educațional modern. Acești editori au acuzat manualele câștigătoare, fără să le fi văzut, că sunt proaste. Să fie din cauză că nu pot accepta modernizarea lor?

Față de oferta celor nemulțumiți, există nu mai puțin de 11 oferte mai ieftine la abecedar și 10 la cartea de matematică, ceea ce ne arată că prețul propus de contestatari a fost umflat nejustificat cu profituri suculente. Un alt motiv șocant invocat de descalificații de la licitația Ministerului Educației este faptul că ei au fost excluși dintre competitori pentru că nu au respectat niște specificații tehnice pe care ei le numesc „minore”, știut fiind însă că toate specificațiile din procedurile de licitație sunt obligatorii.

Dar cel mai important efect al acestui scandal este că elevii din clasele primare nu vor avea manuale la începutul școlii, deși paradoxal contestatarii invocă interesul național în declanșarea blocării noilor manuale digitale.  

Un ministru hotârât

 

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat vineri că nu va pune niciodată interesele de afaceri ale editorilor înaintea interesului elevilor. „Constat zbaterea unor actori economici privaţi care au interese de business în legătură cu şcoala românească. Este dreptul lor să întreprindă orice acţiune, dar precizez încă o dată că nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz şi de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate aşa! Pe mine mă interesează soarta copiilor, nu acţiunile editorilor”, a afirmat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a spus că „după atâţia ani de stagnare” în privinţa reformării manualelor, există acum şansa de a le oferi elevilor manuale noi, inclusiv în format digital. „Acest proces important pentru conectarea şcolii româneşti la realităţile învăţământului contemporan se doreşte a fi blocat de un scandal centrat în jurul banilor şi a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atât mai mult cu cât întreaga procedură s-a desfăşurat transparent, cu respectarea strictă a prevederilor legale. Sunt hotărât să duc mai departe acest proces de modernizare şi dezvoltare a şcolii. În acest sens, pe măsură ce vor fi aprobate noile programe şcolare, vor fi scoase la licitaţie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru că nu putem avea manuale noi fără programe revizuite şi aduse la zi”, a mai arătat ministrul.

De asemenea, Pricopie a precizat că deocamdată s-a început cu clasele I şi a II-a, iar apoi vor fi scoase la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a. Ministrul Educaţiei a mai declarat că de anul următor vor fi scoase la licitaţie cele pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când se închide ciclul. „Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele”, a spus Pricopie.

Consiliul Naţional de Soluţionarea Contestaţiilor a respins joi contestaţiile depuse de două edituri privind suspendarea procedurii de licitaţie deschisă, organizată în vederea încheierii, pe loturi, a acordului-cadru având ca obiect achiziţie manuale şcolare pentru clasa I şi a II-a. Tot joi, preşedintele Federaţiei Editorilor din România, Mihai Penescu, a susţinut într-o conferinţă de presă, referindu-se la licitaţia privind manualele şcolare, că „un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro”. El a spus că licitaţia reprezintă „o lovitură banditească”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.