Anul școlar 2014-2015, între certitudini și necunoscute


Inceput

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul sunet al clopoțelului, încercăm să facem o sinteză a lucrurilor anunțate în această vară de Ministerul Educației Naționale. Teoretic ar trebui să avem programe școlare noi, manuale noi la primele clase ale ciclului primar, circa 10 000 de funcții în învățământ cu concurs etc.

Prima schimbare, una solicitată de părinți de mai mulți ani, se referă la schimbarea programei școlare.  Ministrul Educației a anunțat că limba modernă este introdusă de la Clasa Pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână, lucru existent și până acum.  Matematica obține o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare Educația tehnologică, dar disciplina Arte vizuale și abilități practice câștigă câte o ora pe săptămână.

Dacă recent anunțam că vom avea manuale pe bănci la clasa I și a II-a, lucrurile au evoluat în rău. În ceea ce privește manualele școlare digitale, licitația încă nu este finalizată. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor va anunța dacă anulează licitația sau dacă procedura poate fi continuată. În primul caz, Ministerul Educației va trebui să lanseze o nouă licitație, iar elevii de clasele I și a II-a nu vor avea manuale noi anul acesta, dar dacă licitatia e acceptată, manualele digitale vor fi publicate pe www.manuale.edu.ro.

Cel care a lansat ideea introducerii de manuale digitale în învățământul românesc a fost chiar actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, care a declarat atunci că septembrie 2014 este un termen optimist pentru ca elevii să aibă manuale conform unui curriculum nou, dar un termen mai realist este septembrie 2015.

Ministrul Educației Naționale a declarat  că, începând din anul şcolar 2015 – 2016, toate posturile de conducere din învăţământul preuniversitar vor fi ocupate exclusiv în urma susţinerii unui concurs. ”În primul rând vom aproba metodologiile de ocupare a funcţiilor de inspectori şcolari. În septembrie – decembrie va fi o perioadă de stabilit proceduri, de clarificări, de dezbateri publice, de depunere a candidaturilor, iar din ianuarie, într-o primă fază, vom începe concursurile de inspectori”, a spus Remus Pricopie. Ministrul a arătat că se are în vedere şi organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori de licee, iar apoi pentru directorii din celelalte unităţi de învăţământ.
Pricopie a subliniat că obiectivul este ca la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere să fie ocupate prin concurs: ”Nu e o procedură deloc simplă. Sunt 6.800 de unităţi cu personalitate juridică, avem cluburi şcolare sportive, inspectorate judeţene. În total vorbim de peste 10.000 de funcţii de conducere în sistemul de educaţie. Vom pune toate aceste lucruri într-o ordine firească, cu un cadru legal, clar, şi nu confuz, ca să ne trezim cu procese, contestaţii”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.