15 şcoli închise în Gorj din cauza numărului redus de elevi


inspectoratul-scolar-judetean-gorjMai multe unităţi de învăţământ din judeţul  Gorj s-au închis  din anul şcolar 2014-2015. Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis să închidă aceste unităţi şcolare din cauza numărului mic de elevi. În unele cazuri, şcolile şi grădiniţele funcţionau cu câţiva elevi. În Gorj alte zeci de şcoli au deficit de elevi pentru a se asigura supravieţuirea financiară şi sunt sprijinite de ISJ Gorj prin redistribuirea unor fonduri. Unităţile care vor fi închise sunt în Turceni, Bumbeşti-Jiu, Tismana, Slivileşti, Băleşti, Novaci, Albeni, Dăneşti, Dănciuleşti şi Ţicleni.

Potrivit profesoarei Georgeta Popescu, purtător de cuvânt al ISJ Gorj, „În acest an şcolar, în judeţul Gorj, sunt câteva structuri din cadrul unor unităţi de învăţământ cu personalitate juridică în care nu se vor mai desfăşura activităţi cu elevii sau preşcolarii. Printre acestea se numără: Şcoala Primară Murgeşti, din cadrul Liceului Tehnologic Turceni şi Grădiniţa cu program normal «Colonie», tot din cadrul acestui liceu. De asemenea, în cadrul Şcolii Gimnaziale Slivileşti nu vor mai funcţiona Şcoala Primară Şiacu şi Grădiniţa cu program normal. În cadrul Liceului Tehnologic Tismana nu vor mai  funcţiona grădiniţele cu program normal «Isvarna» şi «Racoţi»”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a recomandat închiderea acestor  unităţi şcolare din cauza numărului mic de elevi. În unele cazuri, şcolile şi grădiniţele funcţionau cu câţiva elevi.

În ultimii 5 ani, în România au fost închise sau restructurate peste 1500 de şcoli. Din cauza numărului mic de elevi, tot mai multe şcoli din mediul rural funcţionează cu clase simultane şi, şi aşa, au doar o mână de elevi. Autorităţile ridică neputincioase din umeri: nu e eficient nici pedagogic, nici economic, dar părinţii se opun restructurării. Gorjul are chiar mari probleme în acest sens, o aplicare riguroasă a „costului per elev” putând duce la închiderea a zeci de alte şcoli.

 
 
 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.