Se dă milităria jos din pod în școli!


 

IMG_2363Potrivit noului Regulament Școlar aflat în dezbatere publică, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil in timpul orelor și, totodată, le va fi interzis să dețină, să consume sau să comercializeze, în școli și în afara acestora, droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice, țigări și să participe la jocuri de noroc. Lucrurile erau prevăzute și până acum în legislație dar presa a dezvăluit nenumărate încălcări ale normativelor.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elaborat de Ministerul Educatței Naționale si pus  în dezbatere publică prevede mai multe interdicții și obligații pentru elevi: aceștia sunt obligați să fie prezenți la  cursuri si nu mai au voie să folosească telefonul mobil în timpul orelor.Poate mai important, conform proiectului, elevii sunt obligați să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să dobândească competențele și să-și însușească cunoștințele prevăzute de programele școlare”.

Conform și altor legi în vigoare, elevilor le revine  interdicția de a consuma sau comercializa în școli și în afara acestora droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice, țigări si să participe la jocuri de noroc.

Eleviii au obligatia de a adopta un comportament civilizat și o ținută decentă, atât în unitatea de învățământ preuniversitar, cât și in afara ei. „Beneficiarii primari ai educației, în funcție de nivelul de întelegere si de particularitățile de vârstă și individuale ale acestora, vor fi sprijiniți și stimulati să cunoască si au obligatia sa respecte: legile statului; regulamentul MEN si regulamentul intern al unității de învățământ preuniversitar; regulile de circulație si cele cu privire la apărarea sănătății; normele de securitate și a sănătății in muncă, de prevenire si de stingere a incendiilor; normele de protectie civila si normele de protectie a mediului”, prevede acelasi proiect.

În regulament sunt prevăzute numeroase interdicții adresate elevilor. Aceștia nu au voie să distrugă documentele școlare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educational și să deterioreze bunurile din patrimoniul unitatii de învățământ preuniversitar (materiale didactice si mijloace de invatamant, cărți de la biblioteca școlii, mobilier școlar, mobilier sanitar, spatii de învațământ etc.). Elevilor  le este interzis să aducă și să difuzeze în unitatea de învățământ preuniversitar materiale care, prin continutul lor, atentează la independenta, suveranitatea si integritatea națională a țării, care cultivă violența si intoleranța.

Proiectul prevede că elevii nu au voie să organizeze și să participe la acțiuni de protest, care afectează desfășurarea activitatii de învățământ sau care afectează participarea la programul școlar, și nici să blocheze căile de acces în spatiile de învățământ.

In plus, le este interzis si: sa detina, sa consume sau să comercializeze, în perimetrul unității de învățământ si în afara acestuia, droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc; sa introduca si/sau sa faca uz in perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar de orice tipuri de arme sau de alte produse pirotehnice cum ar fi munitie, petarde, pocnitori, brichete etc., precum si sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a beneficiarilor directi ai educatiei si a personalului unitatii de invatamant preuniversitar; sa posede si/sau sa difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic.

Pentru a combate problemele din trecut, elevilor , le este interzis să utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor, să lanseze anunțuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar, sa aiba comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare si atitudini ostentative si provocatoare, ăa aduca jigniri si sa manifeste agresivitate in limbaj si in comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant preuniversitar, să provoace, să instige și să participe la acte de violenta in scoala si în afara ei, să părăsească incinta școlii in timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru învățământul primar/dirigintelui, să aiba o atitudine care constituie o amenințare la adresa sigurantei celorlalți elevi si/sau a personalului școlii.

Potrivit Regulamentului Școlar, elevii au obligația să aibă la ei permanent carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum și parintilor, pentru informare in legatura cu situatia lor școlară.

Pe de alta parte, prevede acelasi proiect, în unitățile de învățământ preuniversitar se organizează, permanent, pe durata desfășurării cursurilor, serviciul pe școală al elevilor, in conformitate cu prevederile regulamentului intern al unității de învățământ. Organizarea serviciului pe scoala se efectuează numai de către elevii din clasele a VII-a si a VIII-a, din învățământul liceal, profesional sau postliceal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.