Elevii gorjeni de clasa I vor avea manuale din 15 octombrie


manualele

Se cunoaște deja problema elevilor de clasa I și a II-a care nu au primit manuale la 15 septembrie din pricina problemelor cu licitația pentru manualele noi. Ministerul Educației Naționale a intervenit și au fost distribuite manualele vechi la clasa a-II-a și se așteaptă un nou tiraj cu cele de anul trecut la clasa I. Editurile au primit comanda abia în această săptămână și promit că vor da manualele în școli în 10 zile.

 

Acesta este primul an în care elevii de clasele I si a II-a au început anul școlar fara a avea niciun manual pe bancă. Pe 18 septembrie, la cererea premierului Victor Ponta, Ministerul Educației a anunțat oficial ca elevii claselor I si a II-a vor studia după manualele vechi, până la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, si a dat ordin inspectoratelor școlare judetene să completeze în regim de urgență stocurile de manuale pentru clasa I.
Dacă la clasa a II-a, elevii au primit manualele vechi care erau depozitate în bibliotecile scolilor (aici manualele sunt transmisibile), la clasa I manualele nu sunt transmisibile. Copiii nu le mai aduc la școală după ce termină clasa I si școala trebuie să facă comanda de alte manuale în fiecare an. Cum Ministerul nu a alocat bani anul acesta, pana in septembrie, pentru ca inspectoratele scolare sa cumpere din nou vechile manuale, asteptand ca licitatia sa se termine, elevii s-au trezit pe 15 septembrie fara carti pe banci. Si situatia continua pana in prezent.
Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca “nu au ajuns inca in scoli vechile manuale, pentru ca ele inca nu s-au tiparit. Nicio editura nu a avut in magazie astfel de manuale, pentru ca decizia Ministerului i-a surprins pe toti”.
Contactata de HotNews.ro, Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis care are majoritatea comenzilor de manuale pe Abecedar si Matematica la clasa I, a declarat ca nu a livrat niciun manual catre scoli, pentru ca “editurile nu au niste stocuri de sute de manuale pe care le tin in pod”.
“Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare judetene dreptul de a incheia contracte cu editurile pentru manuale. Editura incheie, asadar, contracte, cu fiecare inspectorat scolar judetean in parte, deci sunt 42 de juedete cu care se incheie contract. Ultimele comenzi de la ISJ-uri au venit ieri. Pana cand nu vine si ultima comanda, niciun editor nu da manualele la tipar.Abia ieri s-a lansat comanda”, a explicat pentru HotNews.ro reprezentanta editurii Aramis.
“Deci noi am transmis comanda tipografiei, probabil tipografia si-a dimensionat necesarul de hartie, pentru ca nu au nici ei podul plin de hartie. Necesarul era de vreo 45-50 de tone de hartie. Presupun ca astazi, maine sau luni incepe tiparirea, care dureaza o saptamana, dupa care incepe distribuirea in scoli a manualelor. In 10 zile elevii vor avea si noile vechi manuale pe banci” a declarat pentru HotNews.ro Ana Munteanu.
Aceasta a sustinut ca “nu suntem noi cei care ne-am opus acestei licitatii. Noi am intrat, am jucat, am trecut prin evaluari. Se spune ca ne-am opus deoarece nu am vrut sa plece din scoli vechile manuale. Si atunci de ce am pregatit manuale noi?”.
Aceasta a spus ca “pretul unui manual este 2 lei si 10 bani, dar din ei se scade procentul alocat inspectoratelor care este de 10% si inca ceva. Deci editorul ia 1 leu si 90 de bani pe manual. Virarea banilor se face dupa trimiterea manualelor in scoli. Teoretic, ai dreptul sa ceri un avans, dar undeva la 150 de zile dupa ce ai furnizat produsul vin si banii de la ISJ-uri. Deci noi nu ne asteptam sa primim acesti bani pana la finele anului”.

Sursa Hotnews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.