Două medalii la Expoziţia Internaţională de Inventică de la Bruxelles pentru UCB


100_4423

 

Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a participat la cea de-a 63-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Inventică, Cercetare şi Noi Tehnologii Bruxelles – Eureka, în cadrul Salonului Innova, reuşind să câştige două medalii, una de aur şi una de argint.Universitatea a participat la concursul internaţional cu două cereri de brevet de invenţie elaborate în cadrul proiectului „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale – EcoWASTES”.

Potrivit Luminiţei Popescu, noul rector UCB, cererea de brevet „Mase cu întărire rapidă pe bază de lignit hidraulic obţinut din zgură de tratament secundar al oţelului” a obţinut medalia de aur, iar cererea de brevet „Procedeu de obţinere a betoanelor termoizolatoare pe bază de cenuşă grea de termocentrală” a obţinut medalia de argint. În competiţie au fost înscrise 300 invenţii din 16 ţări.

„Noi ne-am propus prin acest proiect să dăm o altă utilizare deşeurilor din industrie, unele dintre acestea fiind fără utilizare chiar pe plan mondial şi am în vedere aici şlamul de foraj, pe care noi l-am utilizat în cadrul acestui proiect. Am vizat în cadrul proiectului utilizarea a trei categorii de deşeuri, zgura şi cenuşa de termocentrală, şlamul de foraj şi diferite zguri obţinute din industria metalurgică şi am obţinut mai multe categorii de materiale de construcţii, pentru două dintre acestea depunând şi cereri de brevet la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cereri de brevet care au fost aprobate şi cereri de brevet cu care noi ne-am înscris la concursul internaţional de inventică de la Bruxelles. Unul dintre brevete cu care am participat a câştigat medalia de aur, iar celălalt, medalia de argint”, a precizat Luminiţa Popescu. Proiectul „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, EcoWASTES” este implementat de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu în parteneriat cu SC Complexul Energetic Oltenia SA şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, cu o perioadă de implementare de 40 de luni, începând cu 1 septembrie 2011. Proiectul şi-a propus să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), industria extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi industria metalurgică (zguri de elaborare şi turnare a metalelor).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.