Alexandru Bobină și pasiunea sa pentru pictură


ATT_1424814150596_11022914_660462237399153_1480370055_n-1 ATT_1424814159734_11004386_660462097399167_1279696574_n-1 ATT_1424814167729_11004134_660462057399171_622673914_n-1 ATT_1424814176392_11026741_660461760732534_1485061586_nPrintre tinerii cu înclinații artistice remarcabile se află și Alexandru Bobină, elev în clasa a X-a, profilul real, matematică-informatică, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Pasionat de pictură, Alexandru afirmă că aceasta face parte din viața sa, fiind deja o rutină să picteze cel puțin o oră pe zi sau să realizeze o schiță.

Despre Alexandru Bobină și creațiile sale, prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, afirmă că: „Elevii noștri își canalizeze uneori pasiunile și spre aceste domenii artistice. Alexandru este unul dintre exemplele acestui liceul, făcând performanță într-un domeniu care iată, nu este specific profilului nostru. Îi apreciez munca și talentul artistic, mai ales că el este și un elev consecvent în pregătirea școlară, cu rezultate bune”. 

 Reporter: Alexandru, ce înseamnă pentru tine pictura?

Alexandru Bobină: Pentru mine pictura reprezintă o stare sufletească exprimată în culori sau, așa cum spunea celebrul pictor Pablo Picasso, „pictura este un alt fel de a ține un jurnal”.

 Rep.: De când pictezi? De ce te-ai apucat de pictură și care au fost primii pași?

A.B.: Pictez de trei ani, dar pot afirma că abia de un an m-am apucat în mod serios. Simțeam nevoia să îmi exprim sentimentele. După părerea mea, pictura este un exercițiu de eliminare a tensiunii. Prima data am început cu monotipii, chiar și acum mă axez foarte mult pe cromatică și mă impresionează unele combinații de culori. Voiam să știu cât mai multe nuanțe. În timpul acela nu mă documentam și le dădeam denumiri inventate de mine. Astăzi, pot spune că lucrurile s-au schimbat, iar pictura a devenit mai mult decât o simplă pasiune. Dedic mult timp, pregătirii teoretice, deci a studiului, dar și în fața planșei.

 Rep.: Când și unde pictezi?

A.B.: Pictez atunci când simt nevoia și când am inspirație. La început pictam în camera mea, dar mai târziu, parinții mi-au amenajat un atelier. Petrec cel puțin o oră pe zi în atelier, pictând sau realizând schițe.

 

Reporter: Alexandru, am admirat o parte din tablourile tale expuse la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Care este numărul lor total? Ai vândut până acum vreun tablou?

A.B.: Am reușit să realizez până în prezent un număr de 19 tablouri. Acestea sunt expuse la liceu, într-o galerie personală. Colegii și prietenii, profesorii le admiră și da, am vândut deja două tablouri.

 Rep.: Ce fel de pictură îți place să abordezi în creațiile tale?

A.B.: Îmi place stilul abstract. Mereu am vrut să fiu o persoană misterioasă, iar această latură a personalității mele este transpusă și în creațiile pe care le realizez.

 Rep: Ai vreun „critic” printre persoanele apropiate? Dacă da, ții cont de părerea sa?

A.B.: Așa cum precizam și în răspunsul anterior, abordez stilul abstract, în care, într-un fel, îți expui propriile sentimentele. Nu cred că este nevoie ca cineva să critice ceea ce simți, ceea ce transpui prin culoare.

 Rep: Cum ai descrie stările prin care treci în momentul creației, atunci când ești în fața unei pânze albe?

A.B.: Nu cred că pot reda foarte mult în cuvinte ceea ce simt. Pur și simplu, atunci când iau pensula în mână, totul vine de la sine. Sentimente, idei și culori.

 Reporter: Cât din sufletul tău, din trăirile tale, din felul tău de a fi se regăsesc în tablourile pe care le pictezi?

A.B.: Tot ce simt, fiecare gând, fiecare sentiment este transpus în tablourile mele. Aș putea spune că pictura este precum o terapie. Mă vindec de mine, de stările, gândurile și sentimentele mele.

 Rep.: Te tentează să încerci și altă formă de exprimare artistică?

A.B.: Încă nu. Pentru moment aprofundez, dacă spune astfel, această formă de exprimare artistică, dar cine știe ce poate rezerva viitorul.

 Rep: Care sunt sursele de inspirație pentru tablourile tale? Unde și cum te inspiri? Pictezi ceea ce simți sau și teme recomandate de alții?

A.B.: Sursele de inspirație… admir un peisaj, văd o formă, un copac, o casă, un om și încerc să transpun pe pânză, ceea ce simt sau gândesc în acel moment. Desigur, stilizând totul și lăsând ca privitorul să încerce în jocul formelor și al culorii să ducă mai departe imaginea de pe pânză. Foarte rar pictez ceea ce alții îmi recomandă.

Reporter: Care sunt artiștii tăi preferați?

A.B.: Jackson Pollock. Îmi place foarte mult tehnica lui. Deasemenea îmi plac pablo Picasso și Van Gogh. Aș spune și renumitul copist din timpul Renașterii, Veliante.

 Reporter: Cine te susține în această pasiune?

A.B.: Mă susțin familia, prietenii și doamna prof. Mihaela Vulpe, cea care îmi este mereu alături și grație căreia am reușit să expun o parte din tablourile mele la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.

 Rep.: Alexandru, în încheiere te rog să ne vorbești despre planurile tale de viitor? Crezi că se poate trăi în România doar din pictură?

A.B.: Deocamdată nu mă gândesc la acest lucru. Vreau să urmez cursurile Facultății de Drept din București, să devin judecător, dar sunt sigur că pictura va rămâne o pasiune pe care îmi doresc să o practic în continuare. Pot spune că pictura face parte din viața mea, fiind deja o rutină. Cât privește a doua parte a întrebării, cred că depinde foarte mult ceea ce își dorești. După părerea mea, în România, deocamdată nu se poate trăi doar din pictură.

A consemnat,

Andrei Popete-Pătrașcu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.