Program guvernamental pentru reducerea abandonului școlar


DSC00092Printr-un program guvernamental, liceenii ar putea beneficia de subvenții, din septembrie 2015, prin programul “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, ajutor care are ca scop reducerea abandonului şcolar şi creşterea numărul absolvenţilor. Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice, miercuri, proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Național “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, care ar urma să se defăşoare pe o perioadă de şapte ani, începând cu septembrie 2015.

 

Beneficiarii programului vor fi elevii din liceele cu rezultate scăzute la examenele de bacalaureat și studenții din primii ani de facultate din instituțiile publice de învățământ superior.

Perioada de acordare a sprijinului va fi de maximum patru ani pentru licee și de cel mult trei ani pentru instituțiile de învățământ superior. Finanțarea Programului Național “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice, cu încadrarea în sumele alocate anual cu această destinație și din alte surse legal constituite.

Prin acest program se urmăreşte reducerea ratei de abandon școlar în anii terminali ai învațământului liceal la 3,5%, creșterea ratei de participare și de promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanțe slabe, creșterea ratei de înscriere în învățământul superior şi reducerea abandonul școlar în primul an de facultate.

Sprijinul constă în acordarea de granturi liceelor și instituțiilor de învățământ superior de stat, în baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, la fel ca şi cuantumul sprijinului și metodologia de implementare.

În vederea realizării obiectivelor acestui program, a fost aprobat de către Guvern și președintele României un Memorandum privind contractarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a unui împrumut. În 16 martie, BIRD a aprobat împrumutul.

Părăsirea timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puțin nivelul secundar inferior – echivalentul clasei a opta – și care nu mai urmează nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

Din datele Institutului Național de Statistică (INS) reiese că rata brută a înscrierilor în învățământul superior a crescut de la 75% la 94,9% din 2005 până în 2012. În anul școlar 2012-2013 erau înscriși 776.616 elevi în 1.605 de licee din România. Cu toate acestea, media abandonului școlar la nivelul liceelor a crescut de la 2,2% la 3,8% din 2009 până în 2011, în procent mai mare în liceele tehnologice (5,3% în 2011), precum și în liceele din mediul rural, respectiv aproximativ 7% în clasa a XI-a în 2012.

În aceeași perioadă, rata de absolvire cu diplomă de bacalaureat a elevilor în vârstă de 18 ani s-a diminuat de la 63,4% la 39,2%, în mare parte din cauza modificării procedurilor de derulare a examenului. În medie, rata de absolvire la bacalaureat a scăzut de la 78% la 58% din 2009 până în 2013, rezultate mai scăzute fiind înregistrate la liceele tehnologice (aproape 20% în unele cazuri).

Studenții consideraţi în situaţie de risc de abandon a universităţii fac parte, de regulă, din următoarele categorii: cei care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat; cei care provin din mediul rural sau grupuri socio-economice dezavantajate; studenți de etnie romă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.