Concursul de istorie ”Dumitru Micu Popescu” la ediție jubiliară


DSC00135Organizat de Liceul Teoretic Novaci, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice-filiala Gorj, Uniunea Sindicatelor Libere Gorj și Săptămânalul VERTICAL, în colaborare cu familia regretatului profesor Dumitru Micu-Popescu, Concursul de Istorie cu același nume a ajuns la ediția a X-a. Premiile s-au ridicat la circa 1000 de dolari iar în acest an locul I a fost adjudecat de liceul gazdă. Cine a fost Dumitru Micu Popescu?

Dumitru Micu Popescu (1937-2005) s-a născut la 14 iunie 1937 la Cernădia,  A absolvit Şcoala primară din satul natal, apoi a urmat cursurile gimnaziale în Novaci. Liceul l-a absolvit în Tg- Jiu, iar cursurile universitare le-a urmat la Cluj, la Universitatea Babeş Boliay, facultatea de filologie. În septembrie 1960 ,revine pe meleagurile natale ca profesor de istorie şi literatură română,la Şcoala Medie Novaci,actualmente Liceul Teoretic Novaci. Aici îşi va dedica viaţa de dascăl până în 1999, când se va pensiona.În 1963,se căsătoreşte cu profesoara de biologie Rodica Jerişteanu.După un an se va naşte primul său fiu,Cristian,apoi in 1968,Codruţa,copii care le-au bucurat viaţa şi pe care i-au educat minunat. Astăzi,Cristi,absolvent al Facultăţii de Matematică din Bucureşti,este membru onorific al Academiei Române de Ştiinţe,premiat în 2003,profesor universitar şi senator universitar la Universitatea din San Diego.Codruţa este senior chimist la Ester Louter. Activitatea didactică a profesorului Dumitru Micu Popescu,a fost încununată de succese si realizări. Elevii pregătiţi de domnia-sa, participanţi la concursuri şi examene de specialitate, au obţinut premii şi rezultate foarte importante. E suficient să amintim aici: Premiul I la Olimpiada de istorie, faza naţională, obţinut de Lucian Bondoc. În memoria sa , în 2006, are loc prima ediţie a concursului Judeţean de Istorie,Dumitru Micu Popescu,organizat la Novaci de către familia domnului profesor,alături de Liceul Teoretic Novaci,Inspectoratul Judeţean Gorj,Fliala de Ştiinţe Istorice-Gorj, Sindicatul Liber din Învăţământul Novaci. La 4 mai 2005  încetează fulgerător din viaţă, lăsând un imens gol în sufletele copiilor,soţiei şi celor care l-au cunoscut. Rezultate la ediția a X-a Cu un juriu în care s-au regăsit reprezentanți ai ISJ Gorj, Societății de Științe Istorice-filiala Gorj, săptămânalului Vertical și Obștei ”Banca Gilortul”, Concursul de Istorie ”Dumitru Micu Popescu” a reunit la start șase echipaje, fiecare aspirând la premiul cel mare de 300 de dolari, bani oferiți de familia marelui dispărut. Dar iată echipajele în ordinea intrării în concurs:

  1. Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”-Lilă Lorena, Jipa Ana Maria, Papuc Victor-coordonator prof. Manuela Săvulescu; referat: ”Gorjul în Primul Război Mondial”.
  2. Liceul Teoretic Novaci-echipajul nr 2-Dafinescu Daiana, Pițigoi Denisa, Lunculescu Cătălin-coordonatori Narcisa Hohoi, Alina Țicu și Adrian Popica; referat: ”Ocupația germană în Gorj”.
  3. Colegiul Tehnic ”Tudor Arghezi”-Vintilescu Alexandru, Borcan Alina Cristina, Cârstoiu Ioan Alexandru-coordonator prof. Ariana Daniela Pandia; referat: ”Țicleni și Târgu-Cărbunești, meleaguri cu viață de mileniu”.
  4. Palatul Copiilor Târgu-Jiu-Ciolacu Denisa, Mondea Melania, Vâlceanu Andrei-coordonator prof. Adelin Ungureanu; referat: ”Gorjul în Primul Război Mondial-elemente inedite”.
  5. Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”-Ilieși Ionela Otilia, Prejbeanu Daniel Robert, Ciocioman Mădălin Adrian-coordonator prof. Marius Badea; referat: ”Impactul Primului Război Mondial asupra Gorjului”.
  6. Liceul Teoretic Novaci-echipaj nr 1-Popica Alexandra, Popescu Ana Maria și Lihoarcă Ionuț-profesori coordonatori Narcisa Hohoi și Alina Țicu; referat: ”Gorjul în Primul Război Mondial-campania de pe Valea Jiului”.

Toți elevii au avut de câștigat dar cei mai buni s-au dovedit cei de la liceul gazdă secondați de cei de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” și Palatul Copiilor Târgu-Jiu. Prestații apreciate au avut și elevii de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu și cei de la Colegiul Național ”Tudor Arghezi” Tg-Cărbunești.   DSC00140                     Aflat la Novaci cu acest prilej, inspectorul școlar general al județului Gorj, Ion Ișfan, în același timp președinte al juriului-avea să declare: ”Mă bucur că mă aflu aici la ediția cu numărul 10 a Concursului ”Dumitru Micu Popescu”, o ediție jubiliară și care arată lucrul bine făcut. Țin să felicit concurenții și pe cei care îi coordonează, să mulțumesc familiei pentru efortul făcut până acum și pe organizatori pentru toate cele împlinite până acum, cred că această competiție trebuie să continue.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.