Sărbătoare la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești


SG 1 SG 2 SG 3
Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” s-au obișnuit să marcheze toate marile sărbători din istoria națională și universală, de cele mai multe ori în prezența unor invitați. La sfârșitul săptămânii trecute, un proiect educațional dedicat Zilei de 9 Mai, cu multiple semnificații în istoria locală și națională, a adunat la Bălești reprezentanți ai Societății de Științe Istorice, filiala Gorj, Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Palatului Copiilor Târgu-Jiu, Asociației ȘCOALA GORJEANĂ ș.a. Pe lângă sărbătorile cunoscute-Ziua Proclamării Independenței, Ziua Victoriei Națiunilor Unite, Ziua Europei-invitații și profesorii școlii gazdă au vorbit elevilor din comună despre cei 95 de ani împliniți de la apariția primului număr al revistei ”Crinul Satelor” și despre cei 25 de ani de la reînființarea mișcării culturale ”Jaleșul”.

Așa cum aveau să sublinieze reprezentanții Asociației ”Cultul Eroilor”-Constantin Retezeanu(vicepreședinte) și Gheorghe Bușe(secretar general)-atât pentru Independență cât și pentru victoria împotriva armatelor hitleriste a fost nevoie de sacrificiul suprem a sutelor de mii de eroi, unii dintre ei gorjeni. Se cuvine să nu uităm să vorbim de acest sacrificiu iar elevii să cunoască aceste pilde de vitejie fără de care marile realizări ale națiunii ar fi lipsit.
Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-Filiala Județului Gorj organizează în premieră un concurs pentru elevii Gorjului pentru ca aceștia să nu își uite înaintașii. Organizatorul concursului este Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj iar partenerii sunt Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Asociația „Școala Gorjeană”.Scopul concursului sunt cunoașterea și prețuirea faptelor eroilor gorjeni participanți la Războiul de Independență, Războaiele balcanice, Primul și al Doilea Război Mondial, deținuți politici din închisorile comuniste, evenimentele din Decembrie 1989, teatrele de operațiuni din Kossovo, Irak, Afganistan; recunoașterea și aprecierea justă față de vitejia și pildele de sacrificiu ale eroilor gorjeni, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Semnificații europene

Despre semnificațiile europene ale acestor zile le-a vorbit elevilor prof. dr. Adelin Ungureanu, reprezentantul Palatului Copiilor Târgu-Jiu.Astfel, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă in istorie si sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța si Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.
De asemenea, în acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum si 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005). În perioada comunistă, în țara noastră se sărbătoarea pe 9 mai Ziua Victoriei, după modelul din URSS, în vreme ce în Europa de Vest aceasta este celebrată pe 8 mai iar în țările Commonwealth pe 7.

Sărbători cu semnificații gorjene

Profesorul Cornel Șomâcu le-a vorbit celor prezenți despre două aniversări locale. Astfel, în ianuarie 1920 apărea primul număr al revistei „Crinul satelor”, publicaţie ce avea redacţia în fosta comună Corneşti şi era editată de Societatea educativă „Tribuna”. Motto-ul acestei reviste era: „Talpa ţării, biata gloată,/Ridicând-o din noroi,/Ridica-vom Ţara toată, /Ridica-ne-vom pe noi”. Din nefericire, revista nu a apărut decât până în decembrie 1923 când din cauza greutăţilor materiale şi a bolii de plămâni ganglionare care-l măcina pe fondator, Gheorghe Găvan Jaleş, aceasta şi-a încetat activitatea. După 1990, regretatul Gheorghe Gârdu sprijinit de oamenii de cultură Constantin Popescu şi Ion Cepoi au reluat apariţia anuală a acestei publicaţii. În luna mai se împlinesc 25 de ani de când s-a reluat această tradiție prin înființarea Mișcării Culturale ”Jaleșul”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.