Oaspeți din trei țări la școlile din Bălești într-un Proiect Comenius Multilateral


 

47 de elevi și cadre didactice din Spania, Polonia și Turcia au fost în această săptămână oaspeții Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Bălești, ultima reuniune din Proiectul Comenius Multilateral ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor”. Școala din Gorj a fost coordonatoarea acestui proiect care a vizat printre  altele  asemănările identificate între cele patru țări pe duiverse direcții de investigație.

DSC00040 DSC00041 DSC00082 DSC00094 DSC00136 DSC00240Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” derulează în perioada 2013-2015  Proiectul Multinațional Comenius ”Heritage of the past-foundation for the future” cu parteneri din Polonia, Turcia și Spania. Proiectul câştigat de profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”  Ceauru a inclus 32 de mobilităţi în Polonia, Turcia și Spania, jumătate dintre acestea fiind pentru elevi.

Proiectul Multilateral Comenius „Heritage of the past – foundation for the future” („Moștenira trecutului – temelie pentru viitor”) a avut  ca scop sensibilizarea prin diferite forme de învățare a diversității culturale și lingvistice, prin valorificarea trecutului și a tradițiilor. Elevii din cele patru țări au căutat subiecte, au interacționat  și au  realizat împreună o serie de produse finale ale acestui proiect, care au constat în broșuri, postere, afișe, pliante, cărți sau CD-ROM-uri și un site care va rămâne o puncte de legătură și în perioada următoare, după ce proiectul oficial se încheie.

Elevii și profesorii din Bălești au fost  în Polonia(mai 2014), Turcia(octombrie 2014) și Spania(martie 2015). Profesori și elevi încearcă să identifice prin scris, imagine și artă interferențele ce leagă cele patru țări și s-a văzut că nu sunt deloc puține.

” Concluzia acestei perioade  de colaborare este că deși suntem diferiți avem atâtea lucruri care ne unesc în marea familie europeană. Indiferent unde am mers, la Korycinie în Polonia, la Konya în Turcia sau la Sevilia în Spania, nu doar că am fost bine primiți, ca prieteni și colaboratori, dar am creat legături frumoase care vor continua și în anii următori. Colaborarea noastră a inclus șase teme mari, tratate de fiecare țară separat dar și în comun, rezultatele fiind publicate pe site-ul proiectului sau în diverse publicații editate cu acest prilej. ”, a declarat profesorul Cornel Șomîcu, coordonatorul proiectului.

Oaspeții din străinătate au avut un program foarte dens care a inclus vizite în școala gazdă, la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, inclusiv la Curtișoara, vizitarea orașului lui Brâncuși dar și a altor obiective turistice din România. Impresia general, exprimată mai ales de reprezentanții Poloniei și Spaniei, este că avem o țară frumoasă și vor reveni în

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.