Eveniment editorial la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”:Lansarea volumului „Eroii Gorjului”


 

11666292_849750538447037_8172672318230307368_n IMG_20150628_124752 11140363_849748888447202_8681852683268531423_n

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a găzduit la sfârșitul lunii iunie lansarea cărții „Eroii Gorjului”, volumul I, editată de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj, cu lucrările elevilor premiate în cadrul Concursului Județean de Istorie cu același nume.

Au fost prezenți la evenimentul editorial găzduit de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, istorici, cadre militare în rezervă, elevi, profesori, iubitori ai istoriei. Amfitrionii manifestării au fost cei doi coordonatori ai volumului, col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj și prof. Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte. În cadrul lansării volumului „Eroii Gorjului”, au luat cuvântul și domnii prof. Ion Pința și col. (r.) Ion Gociu, președintele de onoare al A.N.C.E. „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj.
Apărut în condiții grafice deosebite, prezentul volum reunește creațiile literar-artistice și lucrările științifice a 18 elevi gorjeni coordonați de profesorii lor, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu, dar și de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, Școala Gimnazială „Ion Vîlceanu” Dragotești și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
În cuvântul său de deschidere, col. (r.) dr. ing. Walter Loga a arătat că „pentru noi românii, eroii sunt cei care au luptat pentru apărarea țării, păstrarea gliei și a credinței, cu prețul jertfei supreme. Este important astăzi să reînviem prin cuvântul scris fiecare suflet din sufletul nostru, pierdut în negura timpului, căci fiecare dintre noi are în familia sa un erou. Datoria noastră este să-i cinstim pe eroi pentru jertfa lor. Fără eroi nu se poate concepe un popor care se respectă. Este nevoie deci, să cultivăm această datorie începând din școli. Este acesta și unul dintre motivele pentru care Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj a considerat oportună organizarea unui concurs județean de istorie dedicat eroilor gorjeni și care astăzi este încununat de apariția unui volum colectiv cu lucrările elevilor premiate”.
La rândul său, prof. Andrei Popete-Pătrașcu ne-a declarat că „prezentul volum reunește creațiile literar-artistice și lucrările științifice ale elevilor, premiate în cadrul primei ediții a acestui concurs, care se dorește un modest omagiu adus eroilor gorjeni, dar și familiilor acestora. În fond, misiunea de cinstire a memoriei eroilor rămâne o sarcină de onoare și de mare răspundere, o datorie de suflet față de cei care au murit pentru țară. Astăzi, poveștile triste, dar înălțătoare totodată ale eroilor, ar trebui să devină simbolurile de care tânăra generație are nevoie. Simbolurile drepte ale credinței și jertfei celor pe ale căror oase odihnește astăzi pământul României. Niciodată nu vom avea însă destule flori să le presărăm în tăcere peste nenumăratele morminte, știute și neștiute, ale eroilor neamului nostru!”
În cadrul evenimentului găzduit de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, a avut loc și vernisajul Expoziției de Fotografie Cultul Eroilor – Gorj, ce ilustrează activitatea desfășurată de asociație în perioada 2014-2015.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.