Luna august, plină de acțiuni culturale în Gorj


BratuCa în fiecare an, acțiuni culturale de anvergură se desfășoară în județul nostru în luna august.Nu mai puţin de trei evenimente culturale internaţionale vor fi găzduite luna viitoare de judeţul Gorj. Asta pe lângă numeroasele evenimente naţionale sau judeţene incluse, de asemenea, în agenda culturală a Gorjului.

Festivalul Național de Folk ”Poarta Sărutului”

La sfârșitul săptămânii viitoare, manifestările încep în forță cu  Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, cu cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă “Poarta Sărutului”, cu nume de prim rang Emeric Imre, Victor Socaciu şi Vasile Şeicaru. Festivalul se va desfăşura în perioada 7 – 9 august, iar intrarea este liberă. “Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” a fost destul de greu de organizat pentru faptul că exact în aceeaşi perioadă se mai desfăşoară încă două festivaluri de folk în ţară. (…) A fost foarte greu să aducem folkiştii de top în Târgu-Jiu în acea perioadă. I-am adus cu mari sacrificii din partea dânşilor pentru că vor fi plecaţi de la un festival la altul în acea perioadă. Cu toate acestea, am reuşit să  aducem ca şi capete de afiş pe Emeric Imre, care este în acest an şi preşedinte al juriului, pe Vasile Şeicaru şi pe Victor Socaciu. Sunt doar trei dintre marii folkişti care vor ajunge la Târgu-Jiu în această perioadă. Totodată, vom avea lansări de carte, de DVD-uri, asta pe lângă concursul care sperăm să scoată la iveală noi talente excepţionale, cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi”, a declarat Alexandru Bratu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Pe lângă cei trei folkişti, pe scenă vor mai urca Dinu Olăraşu, Cristian Buică, Dan Vană, Andrei Păunescu, Stephan Geraksiev & Trupa Denvar, Florin Camen, Trupa Icarus (câştigătorii ediţiei precedente), Magda Puşkaş, Ovidiu Mihăilescu & Trupa Joi şi Adrian Beznă. Spectacolele vor începe de la ora 19.00 în fiecare dintre cele trei seri.

Un alt eveniment cultural important ce se va desfăşura chiar la sfârşitul lunii august este Festivalul Naţional de Tarafuri şi Fanfare. “Mai avem un alt mare eveniment la sfârşitul lunii viitoare, în data de 30 august. Am organizat, împreună cu ceilalţi parteneri ai noştri, Festivalul Naţional de Tarafuri şi Fanfare, festival ce anul acesta va fi unul itinerant. În afară de Târgu-Jiu, vor mai fi şi alte locaţii unde se va desfăşura, respectiv la Craiova şi Sibiu. Amfitrionul festivalului va fi Grigore Leşe”, a precizat Alexandru Bratu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Alte activități:  în perioada 3 – 24 august, în Gorj se va desfăşura şi Simpozionul Internaţional „Brâncuşiana”,  Sărbătoarea comunitară “Cântecul munţilor”, de la Bumbeşti-Jiu şi Lainici (1 – 7 august), Festivalul folcloric pentru tineret “Godineşti 2015” (2 august), Festivalul folcloric „Hora din străbuni” de la Logreşti (6 – 7 august) şi evocarea istorică „Răsunet în Poiana lui Mihai” (9 august).

GorjFest 2015
Un alt eveniment cultural foarte important, ce va aduce la Târgu-Jiu artişti plastici din şase ţări, se va desfăşura în a doua jumătate a lunii august, mai exact în perioada 16 – 31 august. Este vorba de ediţia 2015 a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale GorjFest, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. Potrivit conducerii instituţiei, în cadrul acestui festival vor fi organizate tabere de pictură, sculptură şi film documentar, dar şi expoziţii.
“Invitaţi la Festivalul GorjFest vor fi artişti plastici din: Bulgaria, Serbia, Macedonia, Moldova, Spania şi Italia. GorjFest-ul, ca manifestare în sine, va avea câteva module. În 25 august va fi vernisată o expoziţie retrospectivă Florin Isuf, închinată memoriei unuia dintre cei mai mari artişti plastici pe care i-a dat Gorjul, la care se va adăuga şi lansarea unui album de artă Florin Isuf, care va apărea la editura Centrului Judeţean pentru Conservare. În 29 august, la Săcelu, vom încerca să creăm un nou spaţiu cultural, astfel încât încă o localitate a Gorjului să intre într-un circuit artistic şi turistic, dacă se poate, cel puţin naţional. Mai exact, opt dintre creaţiile sculpturale realizate în cadrul GorjFest-ului vor fi amplasate la Săcelu, lângă Baza de Tratament Săcelu. Sperăm ca acest nou spaţiu cultural să fie de bun augur şi, într-un fel sau altul, să folosească la creşterea vizibilităţii acestei localităţi. În 31 august va fi un al treilea modul al GorjFest-ului; la Peştişani, conform parteneriatului încheiat cu Primăria Peştişani, într-o zonă a liceului din localitate, în cadrul Bursei Brâncuşi, vor fi amplasate două creaţii sculpturale, una aparţinând unui sculptor din Serbia, cealaltă unui sculptor din Republica Moldova”, a precizat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. În agenda CJCPCT Gorj pentru luna august mai sunt trecute şi alte evenimente. De exemplu, în perioada 12 – 15 august, va fi organizată o nouă ediţie a Zilelor Culturii Populare în Gorj, în al cărui program au fost incluse Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc “Tismana 2015”, o expoziţie de icoane rezultate în urma Taberei Internaţionale de Artă Religioasă România – Bulgaria, organizată tot de CJCPCT Gorj, lansarea în Gorj a albumului „Ia gorjenească”, lansat deja pe 24 iunie la Viena, dar şi o expoziţie stradală de costume şi ii gorjeneşti. Tot în august se vor desfăşura cea de-a XI-a ediţie a Târgului meşterilor populari din România, la care vor participa peste 50 de meşteri populari din toate zonele importante ale ţării, precum şi cea de-a X-a ediţie a Festivalului interjudeţean de muzică lăutărească „Gena Bârsan” de la Târgu-Cărbuneşti.

 Festivalul  internaţional de folclor “Târgu-Jiu 2015”
Gorjul va găzdui şi o nouă ediţie a Festivalului internaţional de folclor, la care şi-au confirmat deja participarea reprezentanţii a şase ţări. “Intenţionăm ca manifestările să se desfăşoare, ca şi anul trecut, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu. Sperăm să avem vreme bună. Avem deja şase ţări care şi-au confirmat prezenţa. Este vorba de: Italia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Albania şi Turcia. Mai suntem în tratative cu Peru şi Georgia. (…) Programul va fi acelaşi. Deschiderea va fi pe 17 august şi intenţionăm să deschidem cu aceeaşi şedinţă foto din faţa Prefecturii, urmată de o paradă a portului, dansului şi cântecului ţărilor de unde vin ansamblurile. Bineînţeles, vor fi şi ansambluri româneşti. Pe lângă Ansamblul „Doina Gorjului”, sperăm să reuşim să aducem, chiar dacă este perioadă de vacanţă, şi nişte formaţii locale. În ziua a doua de festival pe scenă vor urca primele trei sau patru ţări, în ziua a treia celelalte ţări, iar pe 20 august vom face închiderea festivă. (…) Formaţiile care nu vor fi prezente în spectacole la Târgu-Jiu vor pleca în judeţ. Urmează să vedem ce primării vor fi de acord să-i primească, să le ofere posibilitatea unui spectacol în localitatea respectivă”, a declarat  Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, pentru cotidianul GORJEANUL.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.