7% din școli au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor


DSC00109

Premierul interimar și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu,  a făcut  sâmbătă o  declarație  fulminantă și șocantă în același timp,   din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor. Practic doar școlile construite după anul 2006 ar putea deține un asemenea act, sta dacă ISU și-a făcut datoria, am adăuga noi.

Încă dinainte de tragedia de la Clubul COLECTIV din București, Ministerul Educației a derulat o acțiune de identificare a clădirilor școlare care nu au aviz ISU. Problema a fost sesizată de ARACIP care a ajuns în foarte multe școli din țară și a sesizat lipsa acestui document.Potrivit situației deținute de publicația noastră, în Gorj circa 20 de școli din peste 100 dețin acest aviz, aici fiind vorba de școli reabilitate(reconstruite) prin diverse programe guvernamentale sau construcții noi.

„Pe baza principiului pe care l-am anunțat deja, al transparenței, pentru că nerecunoașterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund și în calitatea pe care o am încă de deținător al portofoliului de la Educație: din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (…), cu privire la protecție contra incendiilor (…) 1.295 de școli mai exact”, a spus Câmpeanu, sâmbătă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte școli și grădinițe din București și din țară au avize de la ISU.

Câmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru paza și securitate contra incendiilor „nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină”.”S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă si nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestați. Are costuri ce se situează  între 10, 12 – 15.000 de euro și durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni în funcție de complexitatea fiecărei cladiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a spus Câmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.