Un eveniment dedicat eroilor neamului la Dănești


Cult 1 Cult 2 Cult 3Cu o săptămână în urmă, în localitatea Dănești s-a sfințit o cruce dedicată eroilor neamului din localitate. Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” și filiala județeană a Societății de Științe Istorice, filiala Gorj. 

Profesorul Dorel Șorop, membru în conducerea SSIR Gorj, ne-a declarat că ”pe dealurile și prin pădurile Dăneștiului, în zilele de 2 și 3 noiembrie 1916, armata română, nevoită să se retragă din calea armatelor Puterilor Centrale, a cedat cu sacrificii umane greu de închipuit generațiilor prezente, fiecare bucată de pământ stropită cu sânge, cu disperarea celui ce își apără în fața cotropitorilor țara. O copleșitoare încărcătură emoțională străbate secolul scurs de la acele evenimente, timpul nealterând cu nimic pilda de jertfă și eroism a soldaților gorjeni din Regimentele 18 și 58, atacate la Dănești de Divizia 109 Germană”.

În memoria ostașilor români căzuți la Dănești, în luptele cu armata germană pentru apărarea pământului străbun în zilele de 2 și 3 noiembrie 1916, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj a luat inițiativa înălțării unei CRUCI a EROILOR NEAMULUI, care să stea mărturie eroismului celor care nu și-au precupețit viața, pentru apărarea gliei. Știuți sau neștiuți, biruitori sau înfrânți, anonimi sau rămași în legendă, eroii pe ale căror oseminte odihnește pământul Gorjului stau de veghe generațiilor de azi și de mâine, prin sacrificiul lor de sânge.
Locul pe care astăzi este înălțată această SFÂNTĂ CRUCE A EROILOR NEAMULUI, o groapă comună ce a adunat trupurile eroilor neamului, respiră, de aproape un secol, aerul tare al istoriei, prin paginile de glorie scrise în timpul Primului Război Mondial, în focul luptelor din toamna anului 1916, când soldații români s-au aruncat în brațele morții pentru apărarea acestor meleaguri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.