Majoritatea școlilor Gorjului nu au nevoie de avize ISU


inspectoratul-scolar-judetean-gorjDoar şcolile construite după 1998 sau cele la care se fac lucrări de reabilitare au autorizaţii de la Pompieri, au anunţat repezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Este o lacună legislativă care pemite ca şcolile mai vechi să funcţioneze şi fără acest aviz, spun cei de la ISU. În cazul imobilelor construite înainte de ’89, legea îi obligă pe pompieri doar la un control pe an şi să-i informeze pe elevi asupra modului în care să reacţioneze dacă se produce un incendiu. Școlile din Gorj au solicitat ISU acest aviz la începutul acestui an școlar, răspunsul fiind-pentru 83 dintre ele-că nu este necesar acest document.

Unităţile şcolare din Gorj nu au fost verificate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, după tragedia de la Clubul “Colectiv” din capitală şi, implicit după apariţia Ordonanţei de Guvern care le permite controlarea şi închiderea activităţii, acolo unde sunt probleme în ceea ce priveşte siguranţa la incendii. Motivul ar fi dat de faptul că şcolile şi grădiniţele din judeţ au fost supuse unui control înaintea producerii tragediei din Colectiv şi toate sunt în regulă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a controlat unităţile şcolare, dar asta, înainte ca Ordonanţa de Guvern care completează normele de verificare să apară. Actul normativ prevede ca toate spaţiile aglomerate să fie supuse verificărilor, chiar dacă au fost sau nu supuse avizării. 83 de unităţi de învăţământ din cele 117 nici măcar nu au fost nevoite să se supună avizării.

Construirea acestora a fost realizată înainte de anul 2006. „Din unităţile de învăţământ din judeţul Gorj, un număr de 83 de unităţi nu au această autorizaţie PSI. Una dintre cauze ar fi şi faptul că au fost construite înaintea Legii 307/2006 şi nu impunea obţinerea acestei autorizaţii. În utlimele zile nu au fost desfăşurate controale la şcoli”, a declarat Viorel Gîlmă, reprezentant al ISU Gorj, pentru presa locală.

Doar 34 de unităţi şcolare gorjene au nevoie de avize, iar la acestea nu s-au găsit nereguli.  Cele în care se găseau probleme grave, trebuiau închise, indiferent că este vorba despre şcoală, biserică, restaurant, sală de spectacole sau club. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar Gorj spun că mai multe şcoli au făcut demersuri pentru a primi autorizaţie de la ISU, doar că această autorizaţie este dată în anumite condiţii. «Răspunsul oferit de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj este că, pentru aceste spaţii nu se va elibera avizul de securitate la incendiu. Prin urmare, multe dintre şcoli nu au obţinut acest aviz, deşi s-au făcut demersurile necesare şi sunt preocupate să îndepliească toate condiţiile pentru securitatea elevilor şi pentru paza împotriva incendiilor” , a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului şcolar Judeţean Gorj, Georgeta Popescu, în mass-media locală.

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care completează legile 307/2006 și 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd şi alte sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.