Controverse pe bugetul Educaţiei


 

 

semnare_protocol_resize1

 

Bugetul alocat Educaţiei pe anul 2016 este unul realist, iar utilizarea lui eficientă va duce la lucruri foarte bune, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea bugetului de stat pentru anul 2016 şi să o trimită Parlamentului pentru reexaminare, întrucât, „contrar tuturor angajamentelor” privind sistemul educaţional luate de Guvern, precum şi de Administraţia Prezidenţială, acestea „nu au o acoperire bugetară corespunzătoare”. 

În timp ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj consideră că bugetul Educaţiei este unul acceptabil, organizaţiile studenţeşti îl critică.”Este un buget realist. Sunt convins că utilizarea lui eficientă şi eficace va duce la lucruri foarte bune. Este o creştere a bugetului Educaţiei global de 10%. Dacă ne uităm puţin specific la universităţi este o creştere a finanţării de bază cu 22%. Sunt resurse decente pentru investiţiile majore prevăzute la universităţi şi au şi posibilitatea să utilizeze bani din sold, banii care îi au prin efort propriu, iar cercetarea are o creştere cu 30% a bugetului”, a afirmat ministrul.

Potrivit demnitarului, este foarte important să se ţină cont şi de faptul că există resurse „impresionante” din fonduri europene. „Este important pe de altă parte, trebuie să ţinem cont că avem resurse impresionante din fonduri europene. Trebuie să învăţământ să le utilizăm la timp şi să le dăm valoare”, a mai spus ministrul.

 

Studenţii sunt de altă părere

 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea bugetului de stat pentru anul 2016 şi să o trimită Parlamentului pentru reexaminare, întrucât, „contrar tuturor angajamentelor” privind sistemul educaţional luate de Guvern, precum şi de Administraţia Prezidenţială, acestea „nu au o acoperire bugetară corespunzătoare”.

„Legea bugetului de stat pentru anul 2016 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,6% din Produsul Intern Brut, fiind cel de-al cincilea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevedea alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu, valoare asumată şi de Administraţia Prezidenţială şi de toate partidele politice prin Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008. Acest lucru denotă încă o dată iresponsabilitatea clasei politice româneşti, precum şi discursul demagogic practicat an de an”, afirmă studenţii de la ANOSR într-un comunicat remis presei.

Aceştia  apreciază creşterea cu 20% a fondului pentru bursele studenţilor de la ciclurile de licenţă şi masterat, însă atrag atenţia că aceasta are loc la şapte ani distanţă de la precedenta, „perioadă în care ţara noastră a traversat o criză economică, tăieri salariale masive şi în care problemele sociale s-au accentuat”. Potrivit ANOSR, deşi utilă, prezenta creştere este insuficientă, şi nu face decât să „peticească” un sistem nefuncţional, fără a-l „repara” complet. În opinia ANOSR, creşterea finanţării de bază a învăţământului superior din 2016, în procent de 21,65% faţă de anul precedent, nu este suficientă „nici măcar” pentru a acoperi creşterile salariale din ultima perioadă.

„Remarcăm, de asemenea, că nici în acest an nu vor exista creşteri bugetare în ceea ce priveşte subvenţia pentru cămine şi cantine, fapt care nu va duce la o îmbunătăţire a serviciilor sociale studenţeşti. Prin urmare, suprapopularea unor cămine depăşite din punct de vedere al dotărilor, în cele mai multe cazuri, va rămâne o constantă şi în acest an. Nici în ceea ce priveşte subvenţia pentru transportul în comun nu se regăseşte vreo creştere, astfel încât studenţii să beneficieze fără discriminare de reducerea într-o proporţie de 50% din costul total al abonamentelor pentru transport în comun”, mai spun studenţii. Totodată, aceştia consideră că partea de investiţii înscrisă în buget este „total insuficientă” pentru ca România să facă tranziţia cu adevărat la un învăţământ centrat pe student, din punct de vedere al infrastructurii academice. „Ministerul Tineretului şi Sportului continuă să fie axat doar pe cea de-a doua componentă din denumire, în detrimentul tinerilor din România, ignorând total Strategia Naţională pentru Tineret adoptată de Guvern la începutul acestui an”, susţine ANOSR.

Studenţii critică şi modul de dezbatere în Parlament asupra proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2016, remarcând că termenul de depunere a amendamentelor a fost mai scurt de 24 de ore, „total insuficient pentru nişte analize pertinente”, iar discuţiile din comisiile parlamentare au fost „lipsite de substanţă”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.