Primăria Fărcășești vrea să dispară Liceul Tehnologic Roșia Jiu


Liceul RosiaUnul dintre primarii de localități gorjene care nu ar trebui să mai fie votat la următoarele alegeri este  edilul de Fărcășești. De mai mulți ani acesta încearcă să desființeze Liceul Tehnologic Roșia Jiu deși această unitate are peste 400 de elevi iar la acest moment atrage elevi și din localitățile din jur. Motivul incredibil, invocat și de unii consilieri locali induși în eroare, ar fi că elevii respectivi ar putea învăța și la Rovinari sau Bâlteni  deși aceștia au ales Fărcășești.

Comuna Fărcășești este una din localitățile Gorjului unde avem un exemplu de cum aleșii locali se implică aiurea în viața școlii sau, ca să fim mai exacți, interesele de clan ale unui primar vor să dispară o școală. vorbim de soarta Liceului Tehnologic Roșia Jiu care funcționează din anul 2000 și are acum peste 400 de elevi. Dacă în multe  localități s-a putut-chiar și în localități urbane-să existe o singură unitate cu PJ, cea cu nivelul cel mai înalt, la Fărcășești există două, problema fiind la Școala Gimnazială unde nu există suficienți elevi pentru îndeplinirea acestui statut. Până la lămurirea acestei situații să remarcăm faptul că Liceul Tehnologic Roșia Jiu este într-o creștere constantă de efective în ultimii ani și doar o comunitate dezinformată ar putea decide restrângerea claselor.

În orice altă localitate din Gorj aleșii locali care vor desființarea Liceului Tehnologic Roșia Jiu,  aprobând o hotărâre de consiliu prin care vor ca unitatea de învățământ să devină școală generală, ar pleca acasă sau oricum la următoarele alegeri nu i-ar mai vota nici rudele. Să vedem cum vor evolua lucrurile la Fărcășești.

Despre Liceul Tehnologic Roșia Jiu

Conducerea Liceului Tehnologic din Roșia Jiu face demersuri pentru ca unitatea școlară să păstreze și rețeaua liceală de școlarizare după ce aleșii locali au votat împotrivă. „Consiliul Local a hotărât în luna decembrie 2015, în necunoștință de cauză, cred că așa s-a întâmplat, ca unitatea școlară pe care o reprezint la momentul acesta să fie desființată. Lucrul acesta este imposibil de realizat din punct de vedere legal deoarece noi am fost înființați în baza unui ordin de ministru din anul 2000. Avem 15 ani de când funcționăm, de când am format generații de copii. Din nefericire, tot personalul acestei școli trece prin momente încărcate din punct de vedere psihologic pentru că oameni care ar trebui să te sprijine fac exact invers, te lovesc. Tratează această unitate ca și cum ar fi un copil înfiat de care nu vrei să mai auzi. Dumnealor susțin că elevii care urmează cursurile la noi sunt din mediul urban și că aceștia ar trebui să urmeze acolo de unde provin studiile liceale. Mi se pare absurd, legal fiecare copil are dreptul la educație. Faptul că vin copii din mediul urban la unitatea noastră școlară este de apreciat, înseamnă că facem treabă bună”, a declarat Liliana Bugă, director Liceul Tehnologic Roșia Jiu, pentru presa locală.

Poziția Primăriei

Aleșii locali, atenție aceia din rândurile cărora s-au ridicat mai mulți primari și consilieri cu grave probleme cu legea,  au votat  doar pentru avizarea gimnaziului, rețeaua liceală urmând să fie desființată pe motiv că fundamentarea planului de școlarizare nu s-a făcut astfel încât să convingă aleșii locali. „Trebuia să se facă o analiză demografică, cum poți să ai copii în clasa a IX-a, spre exemplu. Din comuna Negomir, sau de unde? Trebuie fundamentat, fundamentarea planului de școlarizare se face de către directorul școlii cu avizul conform al inspectorului general al IȘJ Gorj, lucru care nu s-a făcut. Din acest motiv s-a votat doar pentru gimnaziu, urmând ca în perioada următoare să transmită inspectoratul și școala gimnazială aceste documente. Termenul limită este 15 ianuarie. Consilierii nu puteau să voteze susținerea liceului atâta timp cât doamna director nu a făcut fundamentarea cu toate clasele. Înființăm clase pentru ce? Să nu avem elevi? Să votăm clase de liceu, dar de unde copii? Care-i analiza cum scrie în lege? De unde să înființăm clase dacă nu avem elevi?”, a declarat Dănuț Bălu, primarul comunei Fărcășești, pentru presa locală, o dovadă am spune noi că de unde nu este nici Dumnezeu nu cere. Domnul Simion M. din localitate ne-a trimis o poziție în acest sens pe adresa de e- mail a redacției: ”Domnilor redactori, vă rog să ne ajutați în această problemă deoarece primarul ascultă doar de interesele lui de familie și de voturile care le ia la Valea cu Apă. Aduceți-i aminte că numai suntem pe vremea PDL, așa a ajuns la Primărie,  când politica de partid era închiderea de școli.” Mai mulți părinți revoltați din Fărcășești ne-au semnalat faptul că de ani de zile Primăria nu a băgat bani decât la Școala Gimnazială, Liceul supraviețuind doar din fonduri proprii și din cele primite de la ISJ Gorj și Consiliul Județean Gorj.

Directorul Liliana Bugă  a declarat presei locale că intenționează să conteste și în instanță decizia consilierilor de la Fărcășești iar această unitate școlară va supraviețui.

3 gânduri despre “Primăria Fărcășești vrea să dispară Liceul Tehnologic Roșia Jiu

  1. Multumesc pentru sustinere . Asta inseamna sa fii om de calitate : sa respecti legea si sa-ti aperi colegii de breasla.Felicitari!

  2. Tin sa va felicit pentru acuratetea relatarii asupra acestei probleme. Cred ca la TV SUD am vazut un interviu cu primarul respectiv si am aflat si ce nu ati spus dumneavoastra direct, vrea pe cumnatasa directoare iar scoala de la Valea cu Apa nu are elevii necesari, trebuie 300, pentru a avea PJ. Tot respectul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.