Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director de școală se finalizează vineri


mencs

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru,a ieșit miercuri, 7 decembrie 2016, într-o conferință de presă unde a anunțat printre altele finalizarea concursului pentru ocuparea funcției de directori de școli. Vineri, 9 decembrie 2016, se vor anunța rezultatele la contestații și pe 16 decembrie 2016 ISJ-urile vor valida concursurile. Neoficial la acest moment, cele 300 de contestații nu au prea avut sorți de izbândă deși s-au înregistrat abuzuri ale reprezentanților primăriilor la prima evaluare. Ministrul Educației nu știe la acest moment când va avea loc un nou concurs.

 

Ministrul Educației, într-o declarație de campanie electorală atât timp cât nu dă nume, a declarat că au existat presiuni politice foarte mari de boicotare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar, dar s-a reuşit finalizarea cu succes a acestuia.,,Au existat masive intervenţii, intruziuni de natură politică în boicotarea acestui concurs, atât din partea reprezentanţilor partidelor, care în mod direct sau în mod insidios, au încercat să oprească desfăşurarea concursului. S-a încercat inclusiv în Parlament, în Senat, să se introducă într-o Ordonanţă de Urgenţă, într-un act normativ, un articol care să blocheze concursul. Prin motivul care părea îmbrăcat într-o argumentare raţională, dar care era total ipocrit, că e foarte bun concursul, dar că nu e momentul să îl facem acum”, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru a mai precizat că la acest concurs s-au înscris aproximativ 9.000 de candidaţi, iar după prima fază a concursului, care a constat într-un test scris, s-au calificat peste 7.100 dintre aceştia. Ulterior s-au desfăşurat fazele B şi C, care au constat în suţinerea CV-ului şi prezentarea planului de management pentru o perioadă de patru ani. În urma acestor ultime probe, s-au înregistrat aproximativ 300 de contestaţii, care sunt acum în analiză.

,,Am reuşit, totuşi, să finalizăm concursul şi vă putem anunţa că în momentul de faţă suntem în faza de soluţionare a unor contestaţii, Corpul de Control al Ministerului urmează să analizeze petiţiile primite, cert este că la începutul lunii decembrie, deci nu mai târziu de 9 decembrie se va încheia acest concurs şi vom anunţa care sunt finalmente viitorii directori de şcoală. Deşi au existat probleme reale în desfăşurarea concursului, şi insist mai degrabă în desfăşurarea concursului decât în planificarea sau organizarea lui, totuşi, în momentul de faţă putem spune că rezultatul acestui concurs e de natură să ne inspire un optimism rezonabil şi moderat. Am urmărit profesionalizarea managementului şcolar prin organizarea acestui concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din cadrul instituţiilor de învăţământ, dar, în acelaşi timp, am urmărit să rupem o tradiţie care, cred eu, nu este benefică pentru dezvoltarea şcolilor din România, tradiţia prin care, de ani de zile, directorii au fost desemnaţi prin numire directă şi nu au fost selectaţi prin concurs public”, a spus Mircea Dumitru.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.