Ordinul prevede ca timpul necesar realiarii temelor pentru acasa pentru un elev este de cel mult 2 ore , insumand toate disciplinele, in asa fel incat media zilnica a pregatirii elevului, in clasa si in afara ei, sa insumeze 5-8 ore zilnic.
Se prevede ca tema sa fie stabilita diferentiat, in functie de nivelul de pregatire al elevului:
- tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate si este pentru toti elevii clasei
- tema suplimentara, individuala si diferentiata, fara caracter permanent, pentru situatii precum activitati de recuperare si activitati pentru dezvoltare cum ar fi pregatirea pentru concursuri.
- teme pentru acasa in scopul realizarii unor lucrari ample de sinteza, cum ar fi referate sau proiecte. Acest tip de tema poate fi dat o data pe semestru pentru fiecare disciplina in parte.
La clasa pregatitoare nu se vor da teme pentru acasa. Timpul alocat temei obligatotii pentru acasa la invatamantul primar va fi de maximum 1 ora.Pentru celelalte niveluri de invatamant, timpul alocat efectuarii temei obligatoii va fi de maximum 2 ore.
In perioada vacantelor, de regula, nu se vor da teme pentru acasa elevilor din invatamantul primar si gimnazial, prevede ordinul.
Noul ordin prevede ca temele pentru acasa trebuie evaluate. Evaluarea temei pentru acas se poate realiza astfel:
- frontal
- prin discutarea in clasa a partilor la care elevii au intampinat dificultati
- printr-o testare a elevilor de apoximativ 10 minute numai din tema pentru acasa
Se stipuleaza ca notarea temei pentru acasa nu este obligatorie.Documentul mai prevede ca directorii scolilor si dirigintii sa colaboreze cu parintii si elevii „in vederea rationalizarii temelor pentru acasa”.(Sursa Hotnews)