Salarii mai mari pentru medici și profesori


huica-nouCurtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din Educaţie şi din Sănătate este constituţională. Contestația a fost făcută de către Guvern și PNL, românii răspunzându-le la urne pentru această decizie. Constantin Huică, liderul USLI Gorj, spune că indiferent de eventualele tergiversări ale președintelui Klaus Iohannis, salariile cadrelor didactice cresc cu 1 ianuarie 2017.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituţionali. ”S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (…) Sunt constituţionale deci”, a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie. Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.

Cioloş a mai susţinut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică.

Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, participat miercuri-14 decembrie 2016-la Consiliul Național al Liderilor FSLI, ne-a declarat în exclusivitate: ”Salutăm decizia Curții Constituționale referitoare la OUG 20/2016. Așa că, indiferent de cât va amâna Președintele României promulgarea legii, începând cu data de 1 ianuarie 2017 salariile întregului personal din învățământ va fi majorat cu 15%, în medie. De asemenea, personalul nedidactic devine personal auxiliar specific și va primi și sporul de vechime”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.