Codul de Etică din preuniversitar în dezbatere publică


20161117_123602

Așa cum a anunțat ȘCOALA GORJEANĂ în exclusivitate, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) lansează dezbaterea publică referitoare la Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, pornind de la propunerea Consiliului Naţional de Etică (CNE).

“În perioada 19 decembrie 2016 – 17 februarie 2017, toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită propuneri de îmbunătăţire a documentului redactat de CNE, organism consultativ al MENCS, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 (cu modificările şi completările ulterioare)”, a informat ministerul, prin intermediul unui comunicat de presă. Sugestiile şi propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

În paralel, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitaţi specialişti în etica aplicată şi managementul eticii, reprezentanţi ai elevilor, ai părinţilor, ai societăţii civile, dar şi alţi factori de decizie. Calendarul acestor evenimente va fi anunţat în perioada imediat următoare, a menţionat sursa citată.

“Consultarea publică are rolul de a ajuta la construirea unei infrastructuri etice în care să fie inclus atât codul propriu-zis, cât şi instrumente şi mecanisme cât mai coerente de implementare a sa. De asemenea, intenţia Ministerului Educaţiei este ca acest cod de etică să fie un instrument intrainstituţional, adică un act normativ-cadru care să ofere posibilitatea unităţilor de învăţământ de a adopta documente interne similare, în funcţie de specificul fiecărei şcoli în parte”, a precizat MENCS.

Toate propunerile avizate vor fi integrate în versiunea finală şi consolidată a codului, aprobat ulterior prin ordin de ministru. “Ar fi deosebit de utile puncte de vedere argumentate în ceea ce priveşte principiul libertăţii profesionale, atribuţiile comisiilor judeţene de etică, procedura de sesizare a acestor comisii, precum şi sancţiunile ce ar putea fi aplicate în cazul constatării unor abateri de la prevederile codului de etică. Această dezbatere are ca scop şi realizarea unei diagnoze morale a şcolii româneşti care să detecteze comportamentele imorale nocive, sancţionabile de viitorul cod”, se arată în comunicatul citat. Sursa Agerpres

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.