”DE VORBĂ CU IARNA”


 

s-bra-1 s-bra-2 s-bra-3 s-bra-4 s-bra-5

Inspirați de spiritul Sărbătorilor de Iarnă, ce urmează a ne inunda sufletele de bucurie, zilele acestea (20.12.2016),la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, s-a desfășurat SIMPOZIONUL JUDEȚEAN ”DE VORBĂ CU IARNA”,inclus în Calendarul de activități extracurriculare al I.S.J.Gorj.

Coordonatorii simpozionului(Lădaru Isabela, Schintee Carmen, Strinu Mihaela, Groșanu Liviu, Băluțescu Ovidiu) au dorit, prin intermediul acestui proiect, să demonstreze că în mediul urban nu s-au uitat tradițiile strămoșești, grație unor oameni dedicați:dascălii.
Cultura tradiţională românească, puternic influenţată de Occident, dispariţia meşteşugarilor pricepuţi în domeniul artei populare, au condus la dispariţia obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti, la înlocuirea lor cu altele împrumutate. Adolescenții zilelor noastre au început să manifeste dezinteres faţă de tradiţiile şi de obiceiurile noastre, insuficient sau deloc promovate şi, nefiind informaţi asupra tezaurului folcloric/etnografic autohton, nefiind educaţi în spiritul adevăratelor valori, ajung, de multe ori, sub influenţa unei concepţii eronate şi prea puţin combătute, conform căreia tot ceea ce avem nu este de nivel occidental.
De aceea colectivul de cadre didactice al Școlii Gimnaziale ”Constantin Brâncuși”,ca niște urmași demni de memoria marelui sculptor român, şi-au propus familiarizarea elevilor din învățământul preșcolar,primar și gimnazial cu obiceiurile, tradiţiile meleagurilor noastre.
Astfel, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Casa Corpului Didactic Gorj, s-a desfăşurat ediţiei I a Simpozionului Județean „DE VORBĂ CU IARNA” , având ca obiective stimularea preocupărilor culturale, literare și artistice ale tinerilor şi promovarea creaţiilor originale ale acestora, fiind destinat tuturor elevilor și cadrelor didactice din județ și nu numai, concursul desfășurându-se pe mai multe secțiuni:
1) Secţiunea creaţie literară pentru elevii de gimnaziu.
2) Sesiune de referate pentru cadrele didactice, cu tema „SĂ NU UITĂM DE TRADIȚII” în care au fost prezentate obiceiuri de Crăciun din spaţiul românesc(aparţinând oricărei etnii) în specificul simţirii, al semnificaţiei acestei sărbători la noi.
3)Secţiunea creaţie plastică, cu participare indirectă,la care s-au înscris o multitudine de
cadre didactice coordonatoare ale elevilor talentați.Toate lucrările plastice au fost incluse
intr-o expozitie ce poarta numele simpozionului.
4)Concursul de colinde s-a desfășurat la Școala Gimnazială”Constantin Brâncuși” și s- a bucurat de participarea a numeroase grupuri de colindători,veniți din toate colțurile județului: Bumbești-Jiu, Rovinari, Motru și răsplătiți, după datină, cu mere, covrigi și….diplome, pe măsura talentului. Juriul a fost format din cadre didactice de specialitate, oameni de cultură ai Gorjului și reprezentanți ai I.S.J.Gorj.
Prima ediție a acestei manifestări de cultură a avut un real succes,cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu,intenționând ca în anul următor să transforme acest eveniment,ce face mare cinste școlii gorjene, într-unul regional, care să identifice, să stimuleze şi să valorifice potenţialului creativ al elevilor, prin realizarea unor lucrări literare şi plastice originale, cu tema „De vorbă cu iarna”, precum și descoperirea unor noi talente în interpretarea colindelor.

Prof.Lădaru Isabela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.