Toate școlile vor avea Internet prin Wi-fi


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat pe 7 martie 2017 că toate școlile din țară vor avea internet prin Wi-fi și nu numai “internet la punct fix”. Din păcate, programul ”Internet în școala ta”, de asemenea finanțat prin fonduri europene, înregistrează mari probleme de funcționare.

În momentul de față, din punct de vedere al logisticii informatice, toate școlile din România sunt conectate la internet, dar vorbim de o conectare punct fix. Avem un proiect în programul de guvernare și îl pregătim chiar acum pentru a fi finanțat din fonduri europene, care se numește ‘Campusul Școlar’. Deci în școlile unde nu avem Wi-fi vor fi instalate echipamente corespunzătoare, astfel încât să avem posibilitatea ca toate școlile, peste patru ani, să fie conectate la internet din clasă, nu ca punct fix. Pentru aceasta avem și în buget prevăzuți bani pentru dotarea acestor școli, iar banii aceștia vor merge spre școlile din mediul rural, pentru că unele ori nu au, ori au echipamente depășite“, a declarat ministrul Pavel Năstase.

Acesta a afirmat că ar putea fi luată în calcul posibilitatea aducerii de la universități în școli a calculatoarelor care se schimbă, acolo unde unitățile de învățământ nu dețin astfel de aparatură pentru a se putea derula orele de Tehnologia Informației și Telecomunicației. “(…) Avem în zona universitară, spre exemplu, la specializările de informatică, parcuri de calculatoare, laboratoare care se schimbă, tehnologic vorbind, o dată la doi, trei ani. Calculatoarele care ies din folosință aici pot fi transferate la aceste școli, pentru că, la gimnaziu, spre exemplu, activitățile, disciplina respectivă care se va ține pe calculator nu necesită echipamente de ultimă generație. Calculatoarele, să spunem cu o dotare medie, pot fi folosite pentru aceste discipline. (…) Va fi un consilier al ministrului care se va ocupa doar de această problemă, va culege informații din zona IT, din zona universităților cu aceste echipamente, inspectoratele vor centraliza aceste cerințe și apoi vom face distribuția în teritoriu”, a susținut Pavel Năstase.

Pe de altă parte, elevii din mediul rural care învață în școli fără calculatoare ar putea să fie transportați de două ori pe lună la unități de învățământ din cele mai apropiate localități care îndeplinesc condițiile necesare pentru a desfășura orele de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – TIC, a declarat ministrul Educației. “Ne-am gândit ca aceste ore să se țină la județ sau în cea mai apropiată localitate, oraș unde există o sală de calculatoare și unde de două ori pe lună să avem aceste activități. Adică elevii, în loc de o oră pe săptămână, să facă două ore la sfârșitul săptămânii sau chiar în cursul săptămânii în laboratoarele respective”, a spus Năstase.

Planurile generoase ale MEN se izbesc de realitatea necruțătoare, aparatura depășită tehnic și moral din școli(dotări cu calculatoare 2004-2005) și înlăturarea opționalului de Informatică cel puțin la nivelul învățământului primar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.