Concursul Național al Revistelor Școlare, faza județeană în luna aprilie 2017


 

În cursul lunii aprilie 2017, Inspectoratul Școlar Județean Gorj organizează faza județeană a Concursului Național al Revistelor Școlare. Potrivit profesorului Grigore Alexandrescu, inspectorul școlar care coordonează această acțiune, jurizarea etapei județene se va desfășura în 27 aprilie 2017 în cadrul ISJ Gorj. Revistele școlare trebuie depuse pentru jurizare în perioada 24-26 aprilie a.c.

Potrivit lui Grigore Alexandrescu, această competiție are mai multe obiective importante: cunoaşterea şi popularizarea la nivel naţional a revistelor concepute şi conduse de elevi;
evaluarea şi verificarea experienţei în domeniul publicisticii şcolare;polarizarea unui număr cât mai mare şi cât mai variat de talente în jurul revistei şcolii; cultivarea respectului pentru cuvântul scris, pentru exprimarea corectă şi expresivă în limba română;educarea tinerilor în spiritul respectului pentru adevăr, pentru reflectarea obiectivă a realităţii, prin aplicarea principiilor deontologice ale profesiei de jurnalist; sporirea nivelului de însuşire a tehnicilor clasice şi moderne de redactare, tehnoredactare, documentare, investigare, multiplicare, difuzare a unei publicaţii şcolare.

Condiții de participare

La concurs pot participa: reviste magazin (caleidoscop), oglindind complex întreaga activitate a clasei/a unității de îmvățământ, constituind şi un bogat documentar în toate sferele educaţiei, culturii şi cercetării (inclusiv cele realizate în cadrul proiectelor educative europene); Reviste în limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă sau ale minorităţilor; Reviste de nișă dedicate unor subiecte sau discipline bine circumscrise: reviste beletristice, ştiinţifice (de matematică, fizică, biologie, chimie, geografie, ecologie, informatică), tehnice, de cultură artistică, ştiinţifico-fantastice, umoristice, de atitudine.

Există condiții și privind forma de prezentare a revistelor: foi volante (minimum 8 pagini + copertă) cu un conţinut variat şi cu apariţii lunare; ziare, în format mare sau mic; reviste (minimum 24 de pagini + copertă) în format mic sau mare (număr trimestrial/anual, semestrial/anual); Publicațiile pot avea și un format electronic (site/blog), care va fi evaluat în relație cu revista.
Pentru ca revistele să poată fi acceptate la concurs, unitățile de învățământ trebuie să prezinte minimum 2 numere apărute în anul școlar respectiv şi un exemplar din numerele festive, dacă au apărut în anul școlar curent..

O istorie îndelungată

Revistele şcolare româneşti, scrise şi redactate de elevii din cursul gimnazial şi liceal, au luat naştere în Transilvania, ca un mijloc de conservare şi cultivare a limbii naţionale şi de alimentare a sentimentului patriotic. ,,Aurora’’ a fost prima revistă şcolară care a apărut la Blaj în 1834, ca publicaţie a Liceului din puternicul centru de cultură românească din Transilvania. La început, revistele au fost manuscrise şi şapirografiate. După 1860 au început să fie tipărite, iar după 1870 au pătruns şi în Principate prin cărturarii ardeleni veniţi de peste munţi. In 1905 au fost organizate de Spiru Haret şi introduse obligatoriu în şcoli. Au cunoscut o dezvoltare excepţională în perioada interbelică, ca apoi aproape 20 de ani, să fie interzise, fiind înlocuite cu gazetele de perete. Apariţia lor a fost reluată în 1966, în perioada de liberalizare, cunoscând o puternică efervescenţă între anii 1967-1981, când marea lor difuzare (peste 700 de titluri tipărite în capitală şi în judeţe) a determinat Ministerul Învăţământului să organizeze concursul naţional al revistelor şcolare, urmat anual, de tabăra naţională de vară a redacţiilor laureate.
După revoluţia din 1989 şi mai ales după 1993, această formă a creaţiei literare şcolare cunoaşte un puternic reviriment – în cei peste 150 de ani de existenţă şi de numeroase progrese ale tehnicilor de imprimare. Revistele şcolare trebuie să vină în sprijinul formării elevilor şi a cadrelor didactice, în cunoaşterea de către aceştia a preocupărilor colegilor lor din celelalte state, a găsirii metodelor şi mijloacelor de dialog şi comunicare, a limbajului comun, a punţilor de legătură, a cunoaşterii tradiţiilor şi a altor preocupări comune statelor din Uniunea Europeană.

Etapa județeană în 27 aprilie 2017
Unitățile de învățământ vor intra în concurs în luna aprilie a fiecărui an şcolar. Fiecare inspectorat școlar va decide termenul limita pentru depunerea revistelor, astfel încât jurizarea județeană să se finalizeze până la data de 5 mai a.c. Nu există o limită pentru numărul revistelor şcolare trimise la faza judeţeană.
La nivel județean, juriul va fi stabilit de inspectorul şcolar general şi va fi format din cinci persoane (un inspector de limba şi literatura română/un metodist de specialitate, inspectorul școlar pentru activităţi extraşcolare/un metodist de specialitate, doi ziarişti locali, un profesor de specialitate). Inspectorii şcolari pentru activități extrașcolare vor trimite revistele selecţionate (maxim 10 titluri), însoţite de un tabel explicativ, avizat de inspectorul şcolar general, până cel târziu la 10 mai a.c. la Palatul Naţional al Copiilor, pentru etapa naţională. Nu vor fi incluse în concurs revistele trimise după această dată. Etapa naţională (15 mai – 5 iunie a.c.)
.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.