Elevii din Peșteana în Concursul Școala Zero Waste


În perioada 13 martie -12 mai 2017, Școala Gimnazială Nr.1 Peșteana-Jiu a participat alături de alte 205 școli din 36 de județe la Concursul Școala Zero Waste-Concurs Național de Educatie Ecologică și Colectare Selectivă inițiat și organizat de Eco Stuff România, asociație non-guvernamentală și non-profit.

Prin „Școala Zero Waste” organizatorii își doresc să crească nivelul de educație în ceea ce privește acest vechi concept potrivit căruia nimic nu se risipește, iar deșeurile sunt private ca resurse.
Aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială Peșteana au participat activ la acțiunile desfășurate pe perioada concursului, sub coordonarea cadrelor didactice implicate: prof. director Deaconescu Constantin.prof. dir. adj. Vuc Lavinia, prof. Orzan Claudia, prof. VăduvaViorelia, prof. Chivulescu Iulian și prof. Răceanu Danubia , cu ajutorul comunității locale , și în parteneriat cu agenții economici locali precum Ocolul Silvic Patriarhal.
Având în vedere că, principalul scop al concursului este colectarea deșeurilor reciclabile, prima acțiune pe care am inițiat-o a fost de popularizare a acestui scop în rândul comunității locale, pentru a beneficia de sprijinul acesteia în vederea strângerii cantității minime de 500 kg deșeuri.
La începutul concursului, fiecare clasă din școală și-a creat un slogan propriu care a fost afișat pe holurile școlii, ca o motivare pentru toți colegii: ”Zero deșeuri – o datorie față de generațiile următoare”, ” Zero Waste – A longer, healthier, happier life” sau ”Pământul este și casa ta / Așa că ai grijă de ea!”
Următoarea activitate a constat în îngroparea efectivă, în condiții de mediu natural a diverse deșeuri precum: un pahar de plastic, un șervețel de hârtie, o doză de aluminiu, o cutie de conservă, o sticlă, o coajă de banană, iar spre sfârșitul concursului a fost observant stadiul de degradare al acestora și s-au purtat discuții pe tema timpului de degradare al diverselor tipuri de deșeuri.
Plecând de la ideea că educația ecologică începe acasă, continuă la școală și se termină tot acasă, am încercat să educăm în acest sens și părinții elevilor nostri și alți membrii ai comunității locale prin distribuirea de pliante informative în cadrul Târgului săptămânal din centrul satului Peșteana-Jiu, prin dezbateri și lectorate cu părinții pe diverse teme precum: colectarea selectivă a deșeurilor, încălzirea climatică globală și efectele ei asupra mediului înconjurător , în special în orizontul local, importanța pădurilor și efectele devastatoare ale defrișărilor, tipuri de deșeuri, dar, și vizionare de filme documentare.
Elevii au participat și la înfrumusețarea curții școlii, la crearea unei livezi într-un spațiu neutilizat, prin plantarea a cca. 40 de pomi fructiferi, la ecologizarea zonei numită Fântâna Cucoanei din satul Peșteana-Jiu și în zona lacurilor de la Moi, dar și la o acțiune mai amplă de împădurire, prin plantarea a circa 1000 de puieți.
Pentru că toate deșeurile colectate pot fi reutilizate, reciclate, transformate, au fost create ateliere de lucru care au stimulat creativitatea și imaginația elevilor iar produsele obținute au fost expuse în școală. Astfel, au fost reciclate sticle și borcane, prin folosirea de vopseluri și ață colorată, produsele finale fiind vaze decorative; din hîrtie și carton au fost confecționate rame foto, jocuri supradimensionate, macheta școlii și macheta satului, insigne și măscuțe Z-Erou Waste, din plastic au fost create obiecte decorative, bijuterii, veioze, mascote ale concursului, coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, iar deșeurile textile au fost transformate în plăsuțe pentru a reduce consumul sacoșelor de plastic.
În urma sesiunilor de comunicări desfășurate, elevii au înteles importanța reducerii CO2 în atmosferă și astfel am reușit implementarea sistemului ”Bike to School” și conștientizarea beneficiilor mersului pe jos și cu bicicleta.
În timpul orelor de geografie desfășurate în orizontul local, elevii au participat la o ”Treasure Hunt”, iar din comorile naturii colecționate au realizat autoportrete. La orele de fizică au construit macheta unei stații de epurare a apei, la orele de educație fizică au folosit pet-uri și doze de aluminiu pentru diverse jocuri precum popice sau aruncatul la țintă, iar cu sprijinul doamnei profesor de limba română au fost realizate două scenete pe teme ecologice.
Cele mai talentate dintre elevele scolii au organizat o prezentare de modă cu ținute realizate exclusiv din deșeuri: ziare și reviste, dopuri de sticlă, CD-uri, saci menajeri, etc., defilarea având loc în curtea școlii, în prezența tuturor elevilor, cadrelor didactice și a părinților.
După orele de curs, elevii clasei a VI-a B, însoțiți de dna prof. diriginte Văduva Viorelia, au vizitat stația de epurare a apei Rovinari, iar elevii clasei a V-a, însoțiți de dna prof. diriginte Orzan Claudia, au realizat o vizită tematică la Termocentrala Rovinari.
Au fost realizate, de asemenea, două activități constând în schimb de produse între elevi: schimb de haine și schimb de cărți, jucării, dar și panouri informative, benzi desenate, o expoziție de desene, un filmuleț motivațional intitulat sugestiv ”Pet versus sticlă”, trăistuțe și borsete din comorile găsite în lada bunicii dar și o expoziție de fotografie cu imagini din timpul activităților.
Profesor Claudia Orzan a declarat pentru ȘCOALA GORJEANĂ: ”Am înscris școala la acest concurs și am încurajat participarea elevilor pentru a le cultiva o atitudine pozitivă, responsabilă față de mediul înconjurător, pentru a-i face să înțeleagă că un mediu mai curat înseamnă o viață mai sănătoasă, că numai prin contribuția fiecăruia dintre noi se pot obține rezultate durabile și de anvergură în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri, diminuarea poluarii și protejarea naturii.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.