Stagiul de practică –Succesul tranziției de la școală la locul de muncă


Dacă în cazul multor școli tehnologice de țara noastră stagiul de practică al elevilor, ce trebuie derulat conform înțelegerilor cu agenții economici, folosind baza materială și resursa umană a acestora, se transformă de multe ori într-o succesiune de vizite de studiu, în alte țări, aceste parteneriate sunt reale și reciproc avantajoase. De un astfel de parteneriat beneficiază și elevii de la Colegiului Tehnic  ”General Gheorghe Magheru” care își desfășoară stagiul de practică ”Circuite Electronice” – în cadrul CINEL Lisabona, o unitate cu  finanțare publică și finanțarea privată unde se lucrează îmreună în beneficiul elevilor.
Aici profesori din invățământul preuniversitar, împreună cu profesori din sistemul universitar și cu specialiști din rândul agenților economici au dezvoltat un sistem educațional ce se bucură de o bază materială de excepție, în care se întâlnesc cele mai noi echipamente din domeniul electronicii, automatizărilor, telecomunicațiilor și roboticii, iar curricula este realizată în raport cu nevoile agenților economici. În plus, unele cursuri sunt ținute de cadre didactice din învățământul universitar, sau supervizate de către aceștia, astfel că unele cursuri sunt recunoscute și în domeniul universitar prin acordarea de credite. De fapt, fiecare liceu, în special cele tehnologice au arondate câte un profesor din rândul universităților care activează în cadrul liceelor, derulând diverse activități pe bază de proiect, împreună cu alți profesori din cadrul școlilor.
Într-un astfel de mediu, profund ancorat în problemele reale ale economiei, elevii gorjeni învață cum să-și proiecteze și să-și construiască propriile circuite electonice. O parte din aceste circuite vor fi folosite până la finalul stagiului la realizarea unui robot autonom care să îndeplinească diverse sarcini de lucru. Robotul va primi instrucțiunile în blocul de memorie și le va executa folosindu-se de senzorii de prezență pe care îi are încorporați. La finalul stagiului, elevii vor fi evaluați, iar calificativele obținute se vor concretiza în note ce vor fi trecute în catalog la finalul stagiului.
De o experiență la fel de interesantă se bucură și un alt grup de elevi de la Colegiului Tehnic Gheorghe Magheru, de la domeniul Resurse Naturale care își desfășoară stagiul de practică în cadrul unei alte mari instituții din Lisabona – Institutul de Sănătate Publică Ricardo Jorge. Aceștia, își îmbunătățesc competențele și abilitățile în cadrul unora dintre cele mai mari și mai cunoscute laboratoare de mocrobiologie din Europa, alături de elevi și studenți din Anglia, Franța, Spania, Italia și Canada.
Despre modul în care elevii și studenții din alte țări își desfășoară stagiile de practică vă v-om informa cu sprijinul profesorilor însoțitori ai acestor elevi în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.