Proiect Erasmus+ la Liceul Tehnologic Baia de Fier


Proiect Erasmus+ ,, Abeilles menacées, Planète en danger”, !” (”Albinele în pericol…planeta ameninţată !”) 2016-1-FR01-KA219-023844_2, la Liceul Tehnologic Baia de Fier, Jud. Gorj, și-a derulat o activitate în Bulgaria.

În perioada 24 – 28 aprilie 2017 , la Scoala Elementară ,,Jane Sandanski” Razlog, Bulgaria a avut loc o mobilitate de proiect ,,Erasmus +” unde au participat din partea Liceului Tehnologic Baia de Fier, următoarele cadre didacice: prof. înv. primar Rădescu Cristiana, prof. înv. primar Dungan Valentina Roxana şi prof. înv. primar Popa Zinica.
Obiectivul proiectului este conştientizarea elevilor cu privire protejarea mediului înconjurător, în special protejarea albinelor la nivel local, european şi global. Parteneriatul comun de lucru va permite celor implicaţi şi nu numai să înțeleagă și să compare diferitele amenințări care pun în pericol existența și reproducerea albinelor în fiecare dintre țările partenere.
După discursul directorului Şcolii elementare ,,Jane Sandanschi”, Georgi Trenchev, fiecare ţară participantă a prezentat şcoala din care provine, s-au impărtăşit impresii privind implementarea proiectului apoi, profesorul Jean Pierre Martin, care va instala câte un stup în fiecare ţară, care face parte din acest proiect, a prezentat chestiuni tehnice privind instalarea stupului.
A urmat apoi vizitarea şcolii, a claselor unde s-au văzut preocupările elevilor şi cadrelor didactice pentru realizarea activităţilor din cadrul proiectului.
După vizitarea şcolii , profesorul Martin a prezentat viaţa albinelor în colonii, aspecte relevante ale specificului acestora, s-a referit la siguranţa albinelor , la comportamentului nostru în faţa acestora. De asemenea, s-au făcut precizări privind instalarea albinelor în stup în cadrul proiectului.
S-a participat la procesul de mutare a albinelor în stup (în Apiscop) în care vor trăi. Cînd procesul de mutare al albinelor s-a încheiat, acesta a fost mutat într-o sală de clasă, unde elevii vor avea posibilitatea de a monitoriza dezvoltarea și reproducerea lor.
A avut loc o întâlnire cu primarul din Razlog, Inginer Krasimir Gerchev şi şeful departamentului învăţământ Blavgoevgrad Ivavlo Zlatanov apoi s-a discutat despre Apiscope ( stup cu geam prin care pot fi observate albinele), ca fiind centrul practicii educaţionale. A urmat apoi un atelier de prezentare pe două paliere de lucru, unul în limba franceză şi altul în limba engleză. S-a vizitat o grădiniţă din apropierea şcolii unde există o colaborare cu şcoala în realizarea diverselor activităţi educative. Au avut loc observaţii ale stupului şi activităţi practice de întrţinerea acestuia apoi elevii şcolii ,,Jane Sandanschi” au prezentat un frumos program artistic.S-a continuat activitatea pe ateliere de lucru, unde fiecare ţară a prezentat monstre de miere şi produse din miere, degustarea acestora şi aprecieri privind produsele. S-au prezentat reţete de produse din fiecare ţară, care au în componenţa lor miere. A urmat o prezentare PPT cu ,,Albina în istorie”, apoi discuţii despre proiect, despre activităţile care se desfăşoară cu elevii, despre postarea acestora pe web site-ul proiectului.
Între 30 mai şi 3 iunie 2017, profesorul Jean Pierre Martin va fi prezent la Liceul Tehnologic Baia de Fier , unde va monta stupul de albine.
Domnul Olivier Bruère, coordonatorul proiectului a făcut aprecieri asupra desfăşurării reuniunii de proiect, s-a stabilit ca următoarea reuniune să se desfăşoare în Italia ,în perioada 16.10. 2017 – 19.10 2017.
Este de remarcat faptul că în perioada 24-28 ianuarie, 2017 Liceul Tehnologic Baia de Fier s-a bucurat de vizita reprezentanţilor ţărilor implicate în proiect, care au apreciat în mod deosebit implicarea învăţătorilor , elevilor şi părinţilor în activităşile proiectului. În cadrul asistenţelor la ore, din discuţiile purtate cu conducerea şcolii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, respectiv inspectorul şcolar general prof. Işfan Ion şi inspectorul pentru învăţământul primar, prof. Popescu Ion, primarul localităţii Turbăceanu Dumitru, cei prezenţi au fost impresionaţi de modul cum se desfăşoară activităţile din cadrul proiectului.La finalul reuniunii s-a vizionat un frumos program artistic pregătit de elevii claselor primare unde, pe lângă un dans cu albinuţe şi flori, tradiţionalele costume populare specifice zonei au impresionat participanţii pentru faptul că în zona noastră se pune accent deosebit pe păstrarea tradiţiilor şi continuităţii cântului şi portului popular.

Profesor înv. primar Rădescu Cristiana
Liceul Tehnologic Baia de Fier, jud. Gorj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.