Inspectoratul Școlar Județean Gorj poate solicita bani europeni pentru rechizitele elevilor dezavantajați


Ministerul Educației Naționale (MEN) și inspectoratele școlare județene vor putea solicita, din august, bani europeni pentru acordarea de rechizite școlare copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, reiese dintr-un ghid publicat de autorități pe fonduri-ue.ro, precizează Agerpres.

Aflăm din documentul respectiv că “Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, lansează în consultare publică Ghidul Solicitantului ‘Precaritate materială de bază: lipsa materialelor școlare’, pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi acordate rechizite școlare copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, la începutul anului școlar 2017/2018. În cadrul apelului de proiecte aferent acestui ghid, care va fi deschis în sistemul informatic MySMIS2014 la începutul lunii august, solicitantul eligibil este Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu inspectoratele școlare din întreaga țară”.

Propunerile sau observațiile se pot transmite până la data de 4 august 2017.“Organizațiile partenere, respectiv inspectoratele școlare, vor organiza procedura de achiziție publică, conform prevederilor legale aplicabile. Procedura de achiziție se va organiza pentru furnizarea de materiale școlare, având transportul asigurat până la depozitele puse la dispoziție de către inspectorate”, menționează același document.

Distribuirea către copii se va face la sediul grădinițelor și școlilor, care se vor asigura ca livrarea să nu pună destinatarul final “într-o situație de stigmatizare”. Pentru copiii preșcolari, rechizitele vor rămâne în grădiniță, urmând să fie folosite de aceștia pentru activitățile de la grupă.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) are o alocare totală de peste 518 milioane euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate.

Conform informațiilor din ghid, din datele Eurostat pentru 2012 rezultă că ponderile cele mai ridicate ale copiilor (0-17 ani) care trăiesc în sărăcie se află în România (52,2%).“România are o rată scăzută de frecvență școlară în ciclul primar și secundar. Neînscrierea la școală este de 1,5-2% în cazul copiilor de 8 ani și crește până la 5-6% în cazul copiilor de 10 ani. Principala cauză a abandonului școlar este cea economică. Ministerul Educației Naționale estimează că doar 32% dintre copiii de etnie romă sunt înscriși la grădiniță, față de media națională de 77%, lucru cauzat în mare parte de lipsa hainelor potrivite, precum și a rechizitelor și a gustării zilnice. În România, 19% din populația angajată trăiește sub pragul riscului de sărăcie, comparativ cu 9,1% în UE 28 (Eurostat). Acest tip de sărăcie depinde de numărul de copii, de existența unui singur părinte prost plătit sau a unui cuplu cu copii în care doar o persoana este angajată, de regulă pe un salariu mic”, menționează documentul menționat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.