O schimbare marca MEN, se scoate elevul de serviciu


Din  ”bulibășeala” stârnită de actualul guvern în toate domeniile nu putea să scape învățământul, ministrul Liviu Marian Pop anunțând măsuri ”revoluționare” privind dispariția elevului de serviciu. Lăsând la o parte faptul că pentru asemenea ”măsuri” este nevoie de modificările anumitor acte  legislative în vigoare, declarațiile date de ministru presei stârnesc cel puțin ilaritate, elevii de serviciu nu se ocupau nici până acum cu paza școlilor, subiectele nu prea au legătură decât dacă vrem schimbări cu orice preț și nu știm cum să le facem.

Potrivit ziarului ”Cotidianul”, ministrul Educaţiei Naționale, Liviu Pop, a declarat, referitor la lipsa pazei în şcoli, că speră că autorităţile locale responsabile vor rezolva acest lucru şi a adăugat, pe de altă parte, că ”elevul de serviciu pe şcoală trebuie să dispară ca noţiune”, susţinând că pot fi găsite ”resurse suficiente în rândul cadrelor didactice auxiliare care să stea la poartă să facă evidenţa elevilor”.

Liviu Pop a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, răspunzând unei întrebări privind paza în şcoli, că ”există autorităţi locale care renunţă la paza elevilor, spunând că trebuie să păzească doar patrimoniul, nu şi elevii”.

”Strategia privind combaterea violenţei în şcoli şi siguranţa elevului este semnată şi de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, cei care finanţează mai mult autorităţile locale decât o facem noi, şi de Ministerul de Finanţe. În această situaţie, trebuie găsite soluţii comune, plecând de la siguranţa elevilor în şcoli şi a profesorilor. Vom analiza aceste lucruri ca să vedem unde se duc banii consiliilor locale, dacă nu-şi permit să mai păzească şcoala în timpul actului educaţional. Vom face o radiografie ca să vedem cum asigurăm paza copiilor”, a spus Liviu Marian Pop.

El a adăugat că speră ca autorităţile locale să înţeleagă că este nevoie de pază în şcoli.

”Cred că autorităţile locale responsabile vor rezolva această problemă”, a precizat ministrul.

Pe de altă parte, Pop a spus că nu este ”susţinătorul elevului de serviciu”.

”Violenţa în şcoală este descrescătoare, strategia pe care am început-o acum câţiva ani îşi produce efectele, dar elevul de serviciu pe şcoală trebuie să dispară ca noţiune, pentru că îl scoatem din timpul actului educaţional, îl punem la şcoală ca să facă intrare-ieşire. Cred că putem găsi resurse suficiente în rândul cadrelor didactice auxiliare care să stea la poartă să facă evidenţa elevilor, nu să stea doi elevi de serviciu, care uneori pot fi expuşi, dacă nu avem pază în şcoală”, a spus ministrul.

Întrebat dacă la începutul anului şcolar vor mai fi elevi de serviciu, Liviu Pop a răspuns: ”Nu vă pot spune acum, eu cred că la începutul anului şcolar am putea să eliminăn noţiunea de elev de serviciu pe hol”.

Până una alta se pare că domnul ministru este într-o mare confuzie, cadrele didactice auxiliare-secretar, informatician, contabil, bibliotecar ș.a.-nu prea au cum să se ocupe de paza școlilor și nu au făcut-o nici până acum. Personalul nedidactic o face într-un fel sau altul în toată țara, Poliția Locală sau firmele de pază angajate de părinți au o pondere importantă doar în zona urbană. Cât despre elevul de serviciu, acesta-începând cu clasa a VII-a-are un rol bine determinat în lege, prevederi care se pot abroga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.