Drumul pietrei – de la Hobița la Paris, identitate națională în context european


 

 

Vizita de documentare la Hobița este o nouă activitate desfășurată de Echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” în cadrul proiectului „BRÂNCUȘI, românul european prin excelență”.
Pentru a înțelege opera lui Constantin Brâncuși este necesar să-i cunoaștem izvorul, locul de unde a pornit marele artist, sursa de inspiratie, treptele urcate cu greu pe scara societății, măreția finalității unei vieți materiale de excepție și imensa moștenire cultural – artistică lăsată românilor și umanității.
Cu emoție și smerenie, elevii au trecut pragul micuței case unde s-a născut părintele sculpturii moderne. Simplitatea este cuvântul care caracterizează incinta, albul pereților simbolizează curățenia sufletească a țăranului român, singura pată de culoare fiind adusă de țesăturile multicolore ale covoarelor oltenești și costumelor populare. Primele unelte folosite de copilul Brâncuși, dalta și ciocanul, fierăstraul, rindeaua, toate sunt expuse într-o ordine desăvârșită. Privind în ansamblu casa memorială, elevii au înțeles că asupra creației artistului și-a pus clar amprenta locul natal.
Piatra și lemnul, mai târziu metalul, toate au fost modelate simplu, în forme și linii clare, simbolic, astfel încât cel care privește să poată da frâu liber propriei imaginații.
Coborând spre apa Bistriței, în zăvoiul lui Brâncuși, elevii au admirat exponate executate în piatră de către participanții la Tabăra de sculptură ce se organizează anual în Gorj.
Casa și zăvoiul păreau încremenite în timp, lipsea fizic numai artistul, acesta fiind prezent spiritual prin măreția operei sale.
Concluzia a fost una simpla: prin creațiile sale, Constantin Brâncuși a prezentat lumii frumusețea locurilor natale, trilul ciocârliei și zborul acestei spre soare. El a făcut piatra să plângă și să cânte, a dat tărie lemnului să reziste focului, iar metalului puterea de a despica cerul asemeni unui fulger.
Europeanul care vizitează România și ajunge acasă la Brâncuși va fi impresionat și sigur va dori să afle cât mai multe despre sculptor. Talentul și priceperea sa, dragostea față de țară, puterea de stilizare și simbolistica operelor sale au dus peste mări și țări un strop din ființa poporului român. Noi, cei din Țara Gorjului de Sus, ne mândrim cu moștenirea lăsată de sculptor la Târgu Jiu, Ansamblul Monumental – Calea Eroilor, obiectiv de patrimoniu național, în perspectivă obiectiv de patrimoniu universal. Pentru o națiune este foarte important să-și regăsească moștenirea în lista obiectivelor de interes european și mondial.

prof. Carmen Dănăricu, echipa EUROSCOLA C.T. „General Gheorghe Magheru”Tg-Jiu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.