Scandal între miniștrii Educației, manualele întârzie pentru elevi!


Controversatul ministru al Educației din vremea guvernului tehnocrat, Mircea Dumitru, dovedit colaborator al Securității, s-a trezit să răspundă la acuzațiile ministrului Liviu Marian Pop  privind întârzierile din respectiva epocă privind manualele de clasa a V-a. În afara faptului că recunoaște că licitaţia pentru manuale a reprezentat şi încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, încă rectorul Universității București Mircea Dumitru bate câmpii cu grație. Mandatul lui Mircea Dumitru nu a avut decât un punct, suspendarea doctoratului pentru Victor Ponta. 

“(…) Licitaţia pentru manuale a reprezentat şi încă reprezintă o adevărată piatră deoară pentru minister. Problemele se cunosc de mulţi ani, ele nu mai sunt un secret pentru nimeni: legislaţie deficitară pe achiziţii publice, instituţii nereformate“, a afirmat ex-ministrul.

Mircea Dumitru  a spus că programele şcolare au fost rezultatul muncii profesorilor din ţară, cooptaţi în urma unui apel public în grupuri de lucru pe discipline.“Nu eu, Mircea Dumitru, am scris programele şcolare şi nici guvernul tehnocrat, faţă de care actualul ministru manifestă, se pare, o reală obsesie. Programele şcolare au fost rezultatul muncii profesorilor din ţară, cooptaţi, în urma unui apel public, în grupuri de lucru pe discipline. De altfel, a fost pentru prima dată când procesul a decurs astfel, coordonat de Institutul pentru ştiinţe ale Educaţiei. (…) Printr-un exerciţiu de voinţă al colegelor şi colegilor profesori, al colegelor şi colegilor din minister şi de la institut, în ianuarie 2017 aceste programe aveau girul Comisiilor naţionale de specialitate. Mai era nevoie de mici ajustări de formă, pentru ca ordinul de ministru să poată fi semnat şi publicat”, a mai susţinut fostul ministrul al Educaţiei.

El a afirmat că Educaţia nu se va însănătoşi atâta vreme cât raţiunea de a acţiona într-un minister, într-un inspectorat şcolar sau într-o şcoală va fi una “politică”.“Mi-e greu să cred că ministrul Educaţiei a avut informaţii despre situaţia licitaţiei manualelor şcolare pentru clasa a V-a doar cu puţine zile înaintea şedinţei de Guvern de săptămâna trecută. Mi-e greu să cred că, atunci când a dat asigurări celor peste 170.000 de elevi de clasa a V-a şi părinţilor lor că manualele lor sunt pe drum, ministrul a putut minţi cu seninătate. (…) Educaţia nu se va însănătoşi atâta vreme cât raţiunea de a acţiona într-un minister, într-un inspectorat şcolar sau într-o şcoală va fi una eminamente politică”, a mai spus Mircea Dumitru. Bineînțeles, deși este vinovatul principal pentru lipsa programelor școlare după care s-au făcut manualele, Mircea Dumitru mută discuția spre un alt subiect. Nu ne-am lămurit cum domnia sa este însă rectorul Universității București deși CNSAS a anunțat că a colaborat cu Securitatea.

Toate manualele, cu excepţia celor pentru clasa a V-a, sunt în şcoli, a anunţat ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.“Toate manualele, cu excepţia clasei a V-a, sunt deja în şcoli. La clasa a V-a, pentru primele două luni de zile, avem soluţie de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în aşa fel încât, odată cu finalizarea contestaţiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului şcolar. Dar în 11 septembrie toţi elevii vor avea îndrumătorul, profesorii vor fi formaţi în aşa fel încât să poată desfăşura normal ora”, a declarat Liviu Marian  Pop.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.