Mai multe locuri bugetate pentru studenții la Informatică, Bio-economie, Medicină, Energie și Ingineria Materialelor


 

Pentru prima dată după mulți ani, Ministerul Educației Naționale(MEN) pare să aibă o strategie coerentă pentru învățământul superior. Astfel, în urma analizelor există cinci domenii prioritare pentru România-IT, Bio-economie, Medicină, Energie și Ingineria Materialelor, facultățile cu acest profil urmând să primească mai multe locuri bugetate în 2018.

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învățământul superior în cadrul MEN, a anunțat într-o conferință de presă la Iași cu prilejul Consiliului Național al Rectorilor, că în următoarele săptămâni vom afla cifra de școlarizare pentru învățământul superior, atribut al Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză în Învăţământul Superior (CNSPIS).

„CNSPIS trebuie să fundamenteze cifra de şcolarizare. Legea ne obligă să ieşim cu această cifră public cu şase luni înainte de organizarea admiterii. Lucrul acesta se va întâmpla. Colegii din CNSPIS vor mai face o analiză şi până la jumătatea lunii decembrie cifrele vor fi comunicate. S-a avansat la licenţă pentru anul viitor un număr de 62.000 de locuri”, a declarat  Gigel Paraschiv.

Chestionat asupra faptului  dacă facultăţile cu profil IT vor primi mai multe locuri la admiterea de anul viitor, oficialul MEN  a precizat că nu doar sectorul IT este o prioritate şi că „metodologia de repartizare a locurilor se va face pornind de la nevoile României”.

„Avem stabilite domeniile prioritare pentru ţara noastră. Pe zona IT, chiar şi anul acesta un număr de peste o mie de locuri au fost repartizate direct de către minister către universităţile care au în portofoliu programe de studii ce au legătură cu IT-ul. Nu vrem să creăm instabilitate în sistem, dar CNSPIS va veni cu o propunere şi va spune cât la sută sau care e numărul din cifra bugetară alocată care va fi repartizată pentru domeniile prioritare. În afară de IT, prioritară este şi bio-economia, prioritară este şi sănătatea, dar şi energia sau partea de ingineria materialelor. În vizorul nostru sunt toate aceste cinci domenii prioritare de dezvoltare a României. O parte din locurile bugetate de statul român vor merge cu prioritate către aceste domenii”, a afimat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naționale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.