Vizită de studiu la Parlamentul European a unor elevi și profesori gorjeni


 

Pe 6 noiembrie 2017 40 de formatori de opinie ( profesori, reprezentanți ai asociațiilor studențești și consiliilor elevilor , elevi ) din Târgu Jiu și din țară au participat la o vizita de studiu la Parlamentul European de la Bruxelles . Din Târgu Jiu au luat parte la vizită profesori și elevi de la Liceul Teologic Tg Jiu și de la Colegiul Național Spiru Haret , iar din tară tineri formatori de opinie din Craiova, București, Galați , Constanta și Iași .

Obiectivul general al vizitei de studiu a constat în creșterea gradului de conștientizare al tinerilor din România referitor la politicile și activitățile Parlamentului European. Un alt obiectiv a fost acela de a acumula noi informații cu privire la procesul legislativ și la importanța actelor emise de către Parlamentul European, precum și acela de a înțelege conexiunile dintre instituțiile Uniunii Europene. Nu ultimul rând vizita si-a propus sa sprijine participanții in privința asimilării de noi informații cu privire la importanța actelor emise de către Parlamentul European.
In cadrul vizitei cei 40 de participanți au avut șansa de a participa la o prezentare privind instituțiile Uniunii Europene si au putut dialoga cu un reprezentant al Parlamentului European care le-a oferit tinerilor detalii interesante despre istoria Uniunii Europene si mai ales despre cea a Parlamentului European, precum si despre modul in care funcționează această instituție cheie a Uniunii. Participanții au discutat despre modul in care se adopta legislația europeana, care este impactul acesteia asupra statelor membre si cum se reflecta aceasta în viața de zi cu zi a cetățenilor Uniunii.
Participanții la vizita au abordat teme variate , printre care Spațiul Shengen, zona euro, fenomenul migrației in spațiul comunitar si problemele curente ale Uniunii , in contextul Brexit. Vizita per ansamblu a consolidat cunoștințele participanților privind Uniunea Europeana . Vizitarea salii de plen a fost punctul culminant al acestei zile, configurând impresia generala a celor care au luat parte la vizita : Parlamentul European este o instituție deschisa, deosebit de eficienta, locul in care reprezentanții aleși ai celor 28 de state adopta la finalul unui proces democratic care implica dialogul, colaborarea si compromisul , in sensul bun al cuvântului, legi care se reflecta in viața fiecăruia dintre noi.
Tinerii au înțeles pe parcursul vizitei importanța actului democratic si mai ales importanța exercitării dreptului la vot in cadrul alegerilor pentru a desemna deputații europeni. Au avut în același timp posibilitatea să viziteze Parlamentarium -muzeul Parlamentului European , un spațiu fascinant , dominat de high-tech , unde au putut intra în contact cu trecutul, prezentul și viitorul UE . Ultima parte a vizitei a constat în vizitarea altor atracții din Bruxelles : Mini -Europa, Atomium sau centrul vechi al orașului Bruxelles .
Vizita a fost finanțată de Parlamentul European , din fondurile la dispoziția Parlamentului European. Mulțumim departamentului „ Vizite și Seminarii” pentru tot sprijinul, pentru profesionalism și pentru colaborarea excelentă în vederea pregătirii acestei vizite de studiu. Aplicația pentru vizită a fost realizată de Asociația Tineri Parteneri Pentru Dezvoltarea Societății Civile, care în ultima perioadă a depus eforturi susținute pentru a promova valorile Uniunii Europene în rândul tinerilor . Grație acestei vizite am înțeles cu toții ca mai aproape de Europa înseamnă în primul rând o cunoaștere și o înțelegere mai buna a tot ce înseamnă trecutul și prezentul Uniunii Europene, a valorilor si a obiectivelor acestei entități din care am ales sa facem parte in 2007.

Prof. Mihaela Ghinoiu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.