Colegiul Național „Spiru Haret” din Tg-Jiu a participat cu o echipă de 24 de elevi din cls. X-XII, coordonați de prof. Florina Spineanu-Fluturaș, prof. Carmen Cosmulescu, directorul liceului și prof. Oana Ioana, la competiția Euroscola 2016, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Pentru că s-a situat între echipele câștigătoare, a primit invitația de a participa la evenimentul Ziua Euroscola din 7 decembrie 2017 care s-a desfășurat la Strasbourg.
Joi, 7 decembrie 2017, elevi din 18 țări membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Italia, Spania, Franța, Croația, Cipru, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Suedia – au ocupat locurile europarlamentarilor pentru o zi la Parlamentul European din Strasbourg. Aproximativ 400 de elevi și profesori din statele membre au participat la Ziua Euroscola, care oferă elevilor participanți oportunitatea de a interacționa, de a dobândi cunoștințe noi, de a face schimb de idei în cadrul comisiilor, de a comunica într-o altă limbă de circulație internațională – engleză sau franceză.
În debutul activităților, elevii din fiecare țară au avut posibilitatea de a-și face cunoscută școala, regiunea și țara de proveniență.
Pentru a participa în mod activ la această zi Euroscola, elevii au pregătit în prealabil cele șase teme puse în discuție: Mediul și energia din surse regenerabile, Securitatea și drepturile omului, Asistența pentru dezvoltare, Viitorul Europei, Migrația și integrarea și Locurile de muncă pentru tineri. Astfel, s-au constituit comisii de lucru multinaționale pentru fiecare temă, comisii în cadrul cărora elevii au ales în mod democratic un lider care a prezentat în plenul Parlamentului European propunerile lor. Acestea au fost supuse dezbaterii, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări pentru a se lămuri multe probleme, înainte de a fi supuse la vot.
La final, elevii care s-au calificat în concursul Eurogame au jucat finala în echipe multinaționale având ocazia de a-și testa cunoștințele de cultură generală precum și competențele de comunicare într-o altă limbă.
În cadrul zilei s-a pus foarte mult accentul pe rolul dialogului, al comunicării, al muncii în echipă, al uniunii în atingerea unor scopuri comune. Ziua s-a încheiat cu un îndemn adresat tinerilor: „Défendre avec conviction tout ce que vous considérez juste !” ( Să apărați cu convingere tot ceea ce voi credeți că este corect!), urmat de imnul Uniunii Europene – „Oda bucuriei” de Beethoven.
De asemenea, călătorind spre Strasbourg, elevilor li s-a oferit ocazia să viziteze multe obiective turistice, culturale și istorice în același timp din orașele prin care au trecut. Astfel, în Budapesta, au admirat: Biserica Mathyas, Bastionul Pescarilor, Parlamentul, Podurile peste Dunăre; în Viena : centrul ONU, Biserica Votiva, Parlamentul, Piața Maria Tereza, Palatul Hofburg, Palatul Schonbrunn; în Salzburg au vizitat: casa lui Mozart, Fortăreața Hohensalzburg, Biserica Sf. Petru; în Strasbourg: Catedrala Notre Dame și cartierul „Petite France”. În ultimele două zile au vizitat orașul Nurnberg, unde au admirat Palatul Imperial, Tribunalul, Piața Hauptmarkt, Fântâna Schoner, și orașul Praga unde au făcut un tur pietonal descoperind, cu ajutorul unui ghid în limba română, Orașul Vechi, Piața Primăriei, Ceasul cu Sfinți, Podul Carol, Cartierul Evreiesc. Ultima seară s-a încheiat cu o frumoasă croazieră pe Dunăre la Budapesta.
Popescu Motomancea Elena Aurelia