Programele Comisiei Europene și ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educației si Formarii Profesionale au constituit încă din momentul lansării, o oportunitate pe care școala noastră a știut să o fructifice și să o dezvolte. Încă de la începutul anilor 2000 am debutat cu implementarea unor proiecte importante, proiectele PHARE VET prin care s-a reușit dezvoltarea spectaculoasă a infrastructurii și a bazei materiale, dar și perfecționarea cadrelor didactice prin accesarea noutăților în domeniul științific, metodic și managerial, într-o perioadă în care începeam să învățăm să gândim în noua limbă europeană. Au urmat primele proiecte Comenius, burse de mobilitate individuală atât ale cadrelor didactice, cât și ale managerilor, proiecte de parteneriat, vizite de studiu, proiecte e-twinning, Leonardo, Europa –casa noastră, vizite la Comisia Europeană, mobilități pentru perfecționarea profesorilor de limbi moderne, participări la seminarii și conferințe internaționale. În perioada 2009-2012 am reușit să facem parte din primul lot pe țară de proiecte câștigătoare FSE POSDRU. În calitate de beneficiar am implementat două proiecte de acest tip cu rezultate apreciate foarte bine de autoritățile de management. Cele patru titluri consecutive de ȘCOALĂ EUROPEANĂ au răsplătit eforturile noastre și ne-au transmis motivația de a nu întrerupe acest lanț benefic din toate punctele de vedere pentru elevi, pentru profesori, pentru școală, pentru comunitate, un lanț care își dovedește sustenabilitatea și capacitatea de a genera modele reale de bune practici.
În acest an școlar, în tradiția despre care am vorbit, tradiție care înseamnă muncă, dăruire, dar și bucuria de a lucra cu elevii și a contribui la modelarea personalității acestora, implementăm succesiv cel de-al doilea proiect Erasmus+ de mobilitate KA1-VET, Nr.proiect 2017-1-RO01-KA102-036923, intitulat „PAȘI SPRE COMPETENȚĂ”.
Proiectul a demarat la 01 septembrie 2017 este un proiect inovativ în spațiul educațional gorjean deoarece, pentru prima dată sunt implicați în grupul țintă elevi și de la școala profesională, calificarea OSPĂTAR(CHELNER)VÂNZĂTOR ÎN UNITĂȚI DE ALIMENTAȚIE, dar și prin integrarea în grupul țintă a doi elevi cu CES, elevi școlarizați în instituția noastră în domeniul ELECTRONICĂ AUTOMATIZĂRI, ceea ce demonstrează indubitabil egalitatea de șanse și oportunitățile oferite tuturor elevilor din școală. În luna martie vor avea loc primele două fluxuri de elevi, după cum urmează:
- 15 elevi cls. a X-a, domeniul Protecția mediului Perioada de mobilitate – martie 2018 (19 zile de stagiu /90h formare) vor efectua practica de specialitate l acel mai mare institut național în domeniu, respectiv Institutul Național de Sănătate Dr. Ricardo Jorge (INSA), centrul de instruire practică din LISABONA, Portugalia
- 15 elevi cls. a X-a, domeniul Turism și alimentație, Școala profesională +2 profesori însoțitori ; Perioada – martie 2018 (19 zile de stagiu /90h formare) vor desfășura practica de specialitate la Sabor Mineiro Actividades Hoteiras LDA – centrul de instruire practică din orașul LISABONA, Portugalia.
Activitățile desfășurate în cadrul școlii, și în special stagiile de formare în Europa, dar și activitățile ulterioare de diseminare și valorizare a rezultatelor proiectului vor asigura oportunități egale pentru elevii participanți în vederea îmbunătățirii rezultatelor școlare, creșterea motivației pentru studiul domeniului ales și construirea unei cariere frumoase în momentul tranziției pe piața muncii. Rezultatele propuse sunt cuantificabile astfel atât pe termen scurt, pe perioada școlarității, cât și pe termen lung, urmărindu-se formarea unor persoane competente, adaptate, cu viziune și perspectivă de autoperfecționare continuă.
Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET, „PAȘI SPRE COMPETENȚĂ”, ca și celelalte proiecte implementate de către COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU a fost primit cu interes în cadrul școlii, pliindu-se pe nevoile elevilor și ale cadrelor didactice și considerăm în mod cert că va influența pozitiv toate componentele instituției noastre.
Implementarea la standarde înalte de proiecte europene este unul dintre obiectivele educaționale ale școlii noastre, convinși fiind de faptul că aceasta aduce dezvoltare de imagine și management instituțional eficient și durabil, cu perspective integrate și adaptate politicilor educaționale naționale și internaționale.
Prof. Codruța Bîzocu
Prof. Carmen Șofei