Bani privați pentru grupurile sanitare din școli


 

Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat un protocol de colaborare privind renovarea, în perioada iulie – septembrie, de grupuri sanitare în şcolile de stat. Este vorba de concernul Cersanit România care va finanța, în baza rezultatelor sale comerciale, anumite lucrări selectate de MEN din cele 2188 de școli cu probleme.

Ministrul Valentin Popa, cel care s-a implicat în acest proiect, a spus că sunt 2.188 de unităţi şcolare în ţară care nu dispun de grupuri sanitare în incinta clădirii unde se desfăşoară activităţile didactice, iar aproximativ 10% dintre şcoli nu au sistem de canalizare corespunzător.
“An de an Ministerul, prin inspectoratele şcolare, monitorizează şi face demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea rezolvării acestor situaţii. Ne-am propus, aşa cum a anunţat şi doamna prim-ministru, ca până în anul 2020 să nu există nicio unitate şcolară cu toaleta în curte. Vom asigura apă, canalizare şi toalete tuturor unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar”, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, MEN, prin unitatea de management a proiectelor pentru modernizarea reţelei şcolare şi universitare, implementează două proiecte de infrastructură şcolară – pe acela privind reforma educaţiei timpurii şi proiectul de reabilitare a infrastucturii şcolare, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro.
“De asemenea, avem proiecte de lucrări de investiţii la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat derulate şi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a adăugat ministrul.
El a menţionat că ar dori ca protocolul semnat privind renovarea de grupuri sanitare în şcolile de stat să reprezinte o sursă de inspiraţie şi pentru alte iniţiative sociale. “Transmit pe această cale mediului privat că toţi întreprinzătorii care doresc să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale preşcolarilor şi elevilor vor beneficia de sprijinul Ministerului Educaţiei”, a arătat Popa.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a declarat că sunt probleme şi în sălile de clasă unde, în special pe timpul iernii, regimul termic este foarte scăzut. “Sperăm să se găsească finanţarea necesară, astfel încât să putem umbla la modernizarea acestor unităţi şcolare”, a susţinut Cristache.
Acesta este sceptic în ceea ce priveşte faptul că până în 2020 nu va mai exista nicio şcoală cu toaleta în curte. “Nu cred, nu pentru că nu ar exista dorinţa, dar vorbim de sume foarte mari din păcate”, a adăugat Cristache.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.