Echipa Euroscola de la CT GGM în vizită la AFIR Gorj


 

 

Elevii și  profesorii coordonatori  din echipa Euroscola C.T.G. G.M – 2018  au efectuat o vizită de informare la AGENȚIA  PENTRU FINANȚAREA  INVESTIȚIILOR RURALE GORJ.

Stăpâniți de o curiozitate constructivă, tinerii, viitori aplicanți la proiecte cu finanțare europeană au fost deosebit de interesați  să cunoască acest domeniu de activitate. Au aflat astfel că AFIR este o instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) care își desfășoară activitatea potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), aprobată prin Legea 43 din 17 martie 2015.

AFIR asigură implementarea tehnică și financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală  (FEADR) și a preluat în totalitate derularea și monitorizarea Programului SAPARD. Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) este formată din 13 direcţii specializate la nivel central, din 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene.

Principalele direcţii de investiţii reprezintă o continuare firească a Programului SAPARD, dar și a PNDR 2007 – 2013. În concordanţă cu celelalte componente de investiţii se finanţează atât activităţile de diversificare economică, turism, conservarea patrimoniului natural, cultural şi arhitectural, cât şi renovarea satelor.

O altă prioritate de finanţare este Axa LEADER care are drept obiective încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

Agenția a obţinut, în luna martie a anului 2013, certificarea internaţională pentru standardul de calitate ISO 20000-1:2011, aplicabilă sistemului de management al serviciilor IT.

Unul din principalele programe derulate prin Agenție este Programul  SAPARD, care a avut continuitate prin  PNDR 2007-2013, derulându-se și în prezent prin PNDR 2014-2020. Prin prezentul program pot fi accesate fonduri europene, atât de către persoane private, cât și de beneficiari publici, în sectoarele: agricol sau nonagricol.

Programul SAPARD a creat premizele tehnice şi financiare necesare procesului de aderare la structurile europene. Astfel, fondurile derulate prin Agenţia Sapard şi ulterior Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, au contribuit direct la dezvoltarea economică şi socială a mediului rural, au susţinut producătorul privat, au oferit sprijin asociaţiilor cu profil agricol şi societăţilor comerciale agricole, dar şi consiliilor locale. De asemenea, au oferit sprijin financiar şi organizaţiilor nonguvernamentale, însă doar acelora care au înfiinţat unităţi specializate pentru maşini agricole.

Acest program a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeană a ţărilor candidate din Europa Centrală şi de Est şi pentru a pregăti participarea acestora la Politica Agricolă Comunitară. Asistenţa a fost oferită în perioada 2000 – 2006. Mai mult, în acest mod s-a oferit posibilitatea de a ne adapta procedurilor financiare şi mecanismelor de control ale Uniunii Europene.
În funcţie de investiţia propusă prin proiect, beneficiarii Programului SAPARD au putut obţine până la 2.000.000 Euro fonduri nerambursabile, cu condiţia ca beneficiarul acestor fonduri să contribuie la realizarea proiectului său cu 50% din valoarea totală a investiţiei. Pentru acele proiecte care sunt de utilitate publică şi sunt negeneratoare de profit (modernizarea infrastructurii rurale, a drumurilor forestiere sau aplicarea metodelor agricole pentru agricultură ecologică), Programul SAPARD a acoperit în totalitate valoarea investiţiei respective.

Prin Programul SAPARD s-au putut realiza investiţii în clădiri sau echipamente cu destinaţie agricolă, moderniza sauretehnologiza unităţi deja existente. De asemenea, s-au acordat fonduri şi pentru tratarea produşilor reziduali şi a deşeurilor nocive, pentru valorificarea subproduselor rezultate din procesul de prelucrare, pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materiei prime şi pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control a produselor sub aspect cantitativ şi calitativ, dar şi pentru alimentările cu apă, canalizări şi drumuri în mediul rural.

Elevii  au conștientizat importanța accesării de către primăriile din mediul rural a Programul  SAPARD pentru o dezvoltare durabilă a comunităților locale. Pe raza comunei Runcu întâlnești la tot pasul panouri cu obiective realizate prin acest program: drumuri asfaltate,rețele de apa, rețele de canalizare, tot ce înseamnă infrastructura unei zone rurale. Profesorii coordonatori   și elevii au identificat  toate proiectele derulate cu fonduri europene în satele comunei Runcu.

Modernizarea infrastructurii în orice localitate reprezintă obiectivul cheie, care odată atins, atrage după sine o mulțime de oportunități: investiții pentru comunitate, dezvoltare economică, asistență socială de calitate, creștere demografica . 

            Concluzia echipei Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” a fost una cât se poate de clara: accesând programele și proiectele cu finanțare europeană  putem transforma localitatea în care trăim  într-un loc european astfel încât să te poți simți  cu adevărat „European  la tine acasă”.

ECHIPA EUROSCOLA CTGGM – 2018                                

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.