Film documentar dedicat Centenarului prezentat în școlile din Gorj


 

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale și Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj au lansat, la jumătatea acestei săptămâni, filmul documentar “ROMÂNIA MARE– de la ideal la realitate”, în amfiteatrul Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu”, evenimentul făcând parte din manifestările dedicate Centenarului. În perioada următoare, filmul va rula în fiecare școală din județul Gorj.

Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale a pus la dispoziția publicului o serie de imagini și documente din arhivele locale și naționale  sub forma unui film documentar  intitulat ”România Mare-de la ideal la realitate”. Realizată împreună cu ISJ Gorj și IPJ Gorj, pelicula a fost lansată oficial miercuri, 14 noiembrie 2018, în amfiteatrul CNTV în prezența a foarte mulți elevi.

Filmul documentar “România Mare-de la ideal la realitate”  prezintă fotografii şi documente care evocă evenimentele şi personalităţile istorice care au contribuit la realizarea Marii Unirii, de la 1 Decembrie 1918. Ion Hobeanu, din partea Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale, a declarat că acest film cuprinde foarte multe imagini și documente inedite existente în arhivele naționale iar că proiectul de a le pune în valoare în acest mod inedit va atrage cu siguranță elevii. Cristian Ciobanu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Gorj, ne-a declarat în exclusivitate: ”Este vorba de un proiect educațional până la urmă, realizatorii au urmărit în primul rând latura didactică și rezultatul este unul interesant pentru scopul propus. În perioada următoare, pelicula va rula în toate școlile din județ. Țin să mulțumesc partenerilor dar și colegilor profesori de istorie pentru sprijinul acordat.”

”La data de 1 Decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, eveniment care a marcat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Pentru istoria noastră națională, Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 reprezintă evenimentul cel mai important și semnifică împlinirea idealului românesc de a trăi liber, într-un singur stat național unitar şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii. Având în vedere manifestările propuse a fi desfășurate în anul 2018, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj a iniţiat încheierea unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, în vederea realizării unui film documentar cu privire la evenimentele şi etapele înfăptuirii actului unirii, precum şi cu privire la personalităţile implicate în realizarea acestui act istoric”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.