Vom avea wireless în 4500 de școli, calculatoarele sunt vechi de peste 10 ani


 

 

Un număr de 4.500 de şcoli gimnaziale vor fi dotate cu echipamente wireless, iar în cel puţin 2.000 de instituţii de învăţământ va fi creată infrastructura tehnică necesară utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie, prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de circa 45 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Doar că majoritatea școlilor nu au calculatoare funcționale, echipamentele fiind achiziționate în anii 2004-2005. De asemenea, Proiectul INTERNET ÎN ȘCOALA TA a fost un fiasco, echipamentele supraevaluate de câteva ori nu sunt funcționale în cele mai multe dintre școli.

Contractul de finanţare aferent proiectului “Platformă Naţională Integrată – Wireless Campus” a fost parafat de MCSI şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE) cu Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare.
“Am spus de nenumărate ori că investiţia cea mai bună în viitorul ţării noastre este reprezentată de susţinerea sistemului educaţional. Adaptarea şcolii româneşti la noile direcţii de dezvoltare a fost o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finanţare. Munca în echipă alături de colegii noştri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, în procesul educaţional, tehnologii informatice noi şi facilităm accesul la resursele educaţionale digitale. Acestea sunt indispensabile pentru un învăţământ modern în care se folosesc, pe scară largă, modele şi metode flexibile pentru dobândirea unui bagaj cât mai mare de informaţii”, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte crearea, în cel puţin 2.000 de şcoli din România, a infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie, precum şi dotarea a 4.500 de şcoli gimnaziale cu echipamente wireless. De asemenea, este vizată creşterea cu 15% a numărului de profesori care utilizează internetul prin “Wireless Campus”.
Valoarea totală a contractului semnat este de 44,95 milioane de euro, iar perioada de implementare de 36 de luni, timp în care peste un milion de elevi şi profesori se estimează că vor beneficia de rezultatele proiectului.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, susţine faptul că noul proiect facilitează comunicarea, colaborarea, creativitatea şi, mai ales, accesul rapid la informaţie. “Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esenţială a vieţii noastre. Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, cu precădere cele mobile, ocupă un rol vital în parcursul tinerelor generaţii, inclusiv în sistemul educaţional. A devenit vitală modernizarea sistemului de educaţie, iar acest proiect răspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse şi servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, devine aşadar o resursă esenţială în procesul de predare-învăţare”, a spus Plumb.
Potrivit MCSI, prin obiectivele sale, proiectul răspunde priorităţilor cuprinse în Agenda Digitală Europa 2020, concepută pentru a crea un cadru european uniform în ceea ce priveşte existenţa unor reţele digitale rapide, fiabile şi conectate, care stau la baza economiilor şi activităţii şi vieţii private.
“Platforma Naţională Integrată – Wireless Campus” se încadrează în obiectivele Agendei Europene “Communication on Opening Up Education”, adoptată de Comisia Europeană în anul 2013, de implicare a tuturor părţilor interesate, de la instituţii de învăţământ, factori de decizie, profesori, şcoli, părinţi şi copii, printr-o serie de acţiuni concrete în cadrul a patru piloni: medii de învăţare şi resurse educaţionale deschise, conectivitate şi acţiuni concertate pentru a profita de oportunităţile revoluţiei digitale în educaţie şi formare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.