Am putea avea un Cod al Educației în această toamnă


Ecaterina Andronescu a anunțat un Cod al Educației care va fi pus în dezbatere publică în următoarele săptămâni și care va cuprinde trei legi referitoare la învăţământul preuniversitar, universitar şi statutul personalului didactic. Potrivit ministrului, legile vor fi trimise în parlament pentru dezbatere și aprobare în toamnă. Acest proiect a suferit deja multe întârzieri iar ministrul de resort este pe lista de remaniere.

„Este pregătită noua lege a educaţiei. Va avea trei legi, probabil că o vom numi Codul educaţiei: legea învăţământului preunivesitar, legea învăţământului universitar şi statutul personalului didactic. Probabil foarte curând, în următoarea perioadă de timp, o să o supunem dezbaterii publice, ca în toamnă să o trimitem în Parlament spre aprobare”, a afirmat Ecaterina  Andronescu, într-o conferinţă de presă.

Întrebată când va fi gata noua lege, Andronescu a precizat: „Foarte curând, într-o săptămână – două, e gata draftul”.

Prin noua lege va fi extinsă autonomia instituțională către inspectoratele școlare și către o parte dintre școli. Dacă ne luăm după aceste prime declarații care ne arată mai degrabă că acum se tranșează lucrurile, se schimbă din nou filozofia de gândire la nivelul MEN și inspectoratele școlare vor avea puteri sporite, practic dispare autonomia locală a școlilor.

”În viitoarea lege a educației extindem și autonomia inspectoratelor școlare, dar aș merge chiar spre extinderea autonomiei școlilor. Poate nu pentru toate, dar colegiile centenare care dovedesc că au rezultate excepționale în fiecare an, eu cred că pentru ei trebuie să extindem această autonomie, pe care o avem astăzi în universități, autonomie care a adus rezultate pozitive în lumea universitară. De ce să nu încercăm să mergem pe autonomie și spre preuniversitar? Și nu numai cu autonomia instituțională, ci și cu autonomie profesională a dascălilor, să încercăm să-i sprijinim să elaboreze lecții personalizate la nivelul clasei, poate chiar personalizate la nivelul elevului”, a spus Ecaterina Andronescu.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.