Proiectele ERASMUS+ la COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU din perspectiva ochilor de copil


 

Un alt an încheiat, un alt proiect ERASMUS+ încheiat cu succes, documentele bine structurate, aranjate pe categorii, bine arhivate astfel încât să poată fi oricând regăsite, răsfoite, citite. Ce rămâne? Amintiri, experiențe, cunoștințe, competențe, dorințe noi descoperite, pasiuni noi despre care nici nu știam, ambiții noi, capacitatea de a spera, de a crede, de a dori mai mult, convingerea că poți mai mult, că ești important, că barierele pot fi depășite.

Cel de-al treilea proiect ERASMUS+ consecutiv din instituția noastră, „Formarea profesională  de calitate  în spaţiul european” KA1-VET,   Nr. 2018-1-RO01-KA102-048180 a adus competență și bune practici pentru elevii din grupul țintă și prin multiplicare către toți elevii școlii. În iunie 2019 s-a derulat stagiul de practică desfășurat în orașul Paphos, unde 15 elevi au derulat activități specific domeniului/calificării în care se formează: ELECTRONICA AUTOMATIZĂRI, respectiv TURISM ȘI ALIMENTAȚIE, calificarea profesională: OSPĂTAR(CHELNER) VÂNZĂTOR ÎN UNITĂȚI DE ALIMENTAȚIE.

Stagiu de practică s-a finalizat în coordonatele pe care ni le-am propus: bună organizare, seriozitate, atitudine principială și colegială din partea partenerilor din Cipru, comportament ireproșabil al elevilor, implicare, bună comunicare.

Orele de stagiu derulate zilnic sub îndrumarea tutorilor nu au fost ceva impus-care trebuie făcut, ci dimpotrivă. Elevii și-au luat în primire rolul de practicant, au luat la cunoștință cerințele partenerilor, și-au însușit regulile și normele prezentate și au considerat o provocare faptul că vor lucra într-un mediu nou, cu oameni noi, cu instrumente și tehnici noi, într-o limbă străină., respectiv limba engleză. Nimic nu a fost imposibil: nici orarul, nici sarcinile de lucru, nici modul de comunicare; toate obiectivele au fost atinse cu sprijinul coordonatorilor de grup și în special al tutorilor de practică și al partenerilor care ne-au oferit atât un mediu de instruire elevat și atractiv, dar și un ambient plăcut în toate ipostazele. Activitățile tematice de îmbogățire a culturii generale, vizitele la obiectivele turistice și de patrimoniu au completat un mediu frumos, primitor, plin de ipostaze din care elevii au avut de învățat doar lucruri bune. Copiii au descoperit o țară frumoasă, din punct de vedere geografic, turistic, istoric dar și spiritual și religios.

Pentru întreaga echipă Erasmus+ experiența din Cipru a însemnat și altceva – lucruri deosebite în care progresul și evaluarea zilnică le citești în ochii de copil. În cadrul grupului am avut bucuria de a integra și de observa un progres de pe o zi pe alta a unui copil deosebit – copil încadrat în categoria copiilor CES, dar care a avut puterea și prin întreaga sa participare să fie un copil ca toți ceilalți și să se achite de toate sarcinile pe care le-a primit.

Chiar dacă nu spune foarte multe, din cuvintele lui puține dar bogate în înțelesuri și sentimente, dar mai ales din privirea verde și senină și din zâmbetul aproape permanent am citit tot ce a simțit și a gândit acest copil cu totul și cu totul deosebit, sufletul grupului nostru. Ce ne spune el?

  • Că meseria de ospătar i se potrivește și e șansa lui pentru a se poate autosusține;
  • Că responsabilitatea de a fi prezent și a-ți face cu datoria îți creează o stare de spirit pozitivă pe care o transmiți tuturor celor din jur;
  • Că prietenia și comunicarea cu cei din jur te ajută să te ridici și să te simți la fel cu toți ceilalți;
  • Că respectul și mulțumirea pentru cei care te sprijină îl transmiți prin fiecare vorbă și faptă și la rândul tău oferi empatie și susținere pentru bunica bătrână care mereu ți-a întins mâna;
  • Că poți să ieși încet, încet din dependența față de cei din jur și să ai curajul de a păși singur înainte;

Experiența Erasmus+, pentru noi, echipa de proiect, a însemnat așadar, datorită acestui copil – și nu este singurul pentru care am avut dorința și  curajul să-l integrăm și să-i oferim aceleași șanse cu ceilalți – un motiv în plus să continuăm și să iubim și mai mult munca pe care o facem. De la acest copil am învățat să fim mai sensibili și în același timp mai puternici și să gândim mereu că imposibilul poate fi posibil.

 

 

Prof. Bîzocu Codruța Nicoleta

Ec. Dănescu Elidia

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.