Învățământul online contestat în instanță


Avocatul clujean Mate Andras, care are doi copii la școală, a făcut o plângere prealabilă ministrului Educației, Monica Anisie, solicitând revocarea Ordinului care prevede obligarea părinților să asigure accesul elevilor la învățământul online, deoarece se încalcă dreptul la învățătură și egalitatea de șanse.

Avocatul Mate Andras a declarat că sunt impuse obligații materiale în sarcina unor persoane, deși ar trebui să fie suportate de stat.

„În calitate de părinte a doi elevi care frecventează învățământul gratuit din România am formulat o plângere prealabilă la adresa ministrului Educatiei, Monica Anisie, cu privire la legalitatea Ordinului nr. 4135/ 21 aprilie. Prin acest act se aprobă Instrucțiuni privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar. Am cerut revocarea Ordinului și abrogarea unor articole din Instrucțiuni care sunt nelegale deoarece impun obligații materiale în sarcina unor persoane, deși ar trebui să fie suportate de stat. De asemenea, Ordinul încalcă dreptul la invatamant gratuit si la egalitatea de sanse a elevului, fiind discriminatoriu față de cei care nu au posibilitatea de a asigura mijloace materiale astfel încât să poată executa obligațiile impuse”, a spus avocatul.

Acesta a explicat că Ordinul ministrului Educației este nul în condițiile în care Decretele emise de președintele României legate de instituirea și prelungirea stării de urgență dispun în mod obligatoriu suspendarea cursurilor din toate unitățile si institutiile de învățământ „si nu fac diferenta intre modalitatea de predare — fizic la școală în clase sau online”.

De asemenea, Mate Andras a susținut că Ordinul, care obligă părinții să asigure participarea elevilor la învățământul online, încalcă și prevederile Legii Educatiei care stipulează că învățământul în România este gratuit.

„Nu mă poți pune pe mine, ca părinte, să asigur mijloace materiale – calculator, laptop sau tableta, abonament la internet. Aceste lucruri trebuiau asigurate de inspectoratele școlare, iar dacă nu se asigură tuturor elevilor apare discriminarea. De la începutul lunii martie aveau autoritățile timp suficient să asigure aceste mijloace tehnice”, a precizat avocatul clujean.

Avocatul a sustinut că sunt două articole din Instrucțiuni care încalcă mai multe acte normative care au un rang superior si nu pot fi completate sau modificate de un act normativ terțiar.

Ordinul de aprobare a Instrucțiunii privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar, emis de ministrul Educatiei, prevede că „părintele, tutorele legal instituit sau sustinatorul legal are obligatia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul si participarea prescolarului/ elevului la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ”.

De asemenea, în document se precizeză că ,,elevul are obligația de a participa la activitatile de învățare online stabilite de unitatea de invatamant”.

Sursa: Mediafax.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.