Organizarea examenelor naționale, un coșmar pentru autorități, elevi și părinți


În pofida solicitărilor venite dinspre organizațiile de părinți și elevi, inclusiv organizațiile sindicale, examenele naționale se vor desfășura după calendarul stabilit dar după o procedură specială. Reținem deci că Bacalaureatul începe pe 22 iunie 2020 cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar Evaluarea Națională va debuta pe data de 15 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Probele de competențe la liceu vor fi cel mai probabil online iar examenele scrise se vor desfășura după o procedură greoaie și costisitoare ca timp și costuri financiare.

Ministrul Educației, Monica Anisie,  a prezentat presei  procedura care se va aplica în toate școlile gimnaziale și liceele, în perioada 2-12 iunie 2020, pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care se întorc la clase pentru pregătirea de Evaluare Națională și Bacalaureat. “Îi familiarizăm pe copii și îi învățăm cum anume ar trebui să se comporte și la examenele naționale, unde vom urma aceeași procedură”, a declarat Monica Anisie.

Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie cu probele scrise, după care elevii vor susține probele de competențe. “Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social”, a anunțat Anisie.

Iată cum arată procedura pregătită de MEC și anunțată de ministrul Monica Anisie într-o emisiune televizată:

  •  “Dacă la ora 9:00 vin primii 10 elevi, la 9:20 vine următoarea grupă de 10 elevi. La intrarea în școală, la poarta școlii va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical și i se va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învățământ în curtea școlii, vor ajunge în fața ușii unde vor avea covorașe cu dezinfectant, se va realiza igienizarea interiorului școlii cu o zi înainte, iar cu oră înainte de pătrunderea personalului și elevilor vor fi deschise ferestrele pentru aerisire.
  • Vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măști asigurate de către Ministerul Educației, vor fi îndreptați către sala de curs.
  • În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și un cadru didactic. Vor rămâne în sala respectivă 2 ore dacă sunt clasa a VIII-a, 3 ore dacă sunt clasa a XII-a sau a XIII-a, pentru aceste cursuri de pregătire care sunt opționale.
  • O oră de curs va dura 50 de minute, va urma o pauză de 10 minute. În această pauză, rugămintea mea către cadre didactice și elevi este să nu interacționeze cu alte grupe de elevi și de aceea astăzi, discutând cu reprezentanți din județul Timiș, a fost acolo o propunere că poate și pauzele să fie date diferențiat și după ce se încheie cursurile vor fi conduși elevii de către cadrul didactic spre ieșire.
  • Vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor, vor primi de la școală o altă mască și vor pleca spre casă.
  • Este o procedură la care ne-am gândit, poate va suferi unele modificări.
  • Această procedură va fi asemănătoare, de fapt îi familiarizăm pe copii și îi învățăm cum anume ar trebui să se comporte și la examenele naționale, unde vom urma aceeași procedură”.
  • “Examenele vor începe pe 15 iunie – Evaluarea Națională, iar Bacalaureatul – avem o modificare – susținem întâi probele scrise începând pe 22 iunie, după care vom susține probele de competențe. Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social”.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.