
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie(IRES) prezintă niște cifre mult mai proaste pentru învățământul online decât cele oferite de statisticele Ministerului Educației și Cercetării. Dacă MEC spune că 250 000-300 000 de elevi nu au acces la învățământul online, IRES spune că este vorba de cel puțin trei ori mai mulți.
32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar nu au acces individual exclusiv la un dispozitiv funcțional (desktop, laptop, tabletă), ceea ce face ca prezența elevilor la orele organizate online să fie parțială sau deloc. În anul școlar 2019-2020 avem 2.824.594 elevi, deci numărul efectiv al copiilor care nu au acces sau au acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educație online este de fapt de 903.870 elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea MEC, spun specialiștii IRES.
IRES a lansat vineri, 8 mai 2020, a doua parte a cercetării cu privire la școala în stare de urgență. Datele făcute publice se referă la accesul copiilor din România la educația online, în contextul în care din 11 martie 2020 toate școlile din țară au fost închise pentru anul acesta școlar, din cauza pandemiei COVID-19.
Autorii cercetării explică faptul că datele colectate arată că “36% dintre familiile cu copii au doi sau mai mulți copii la școală, iar participarea la școala online se face adesea după un orar care presupune, cel mai frecvent, ca toți elevii să participe la ore (clase diferite), ceea ce impune ca fiecare copil să aibă echipamentul lui, alocat pentru școala online. Din analiza datelor rezultă însă că doar 68% dintre copii au acest acces, ceea ce înseamnă că rămân pe dinafară un procent semnificativ, 32%, proporție substanțial mai mare decât procentul indicat de MEC de doar 9%”.