Metodologia de echivalare/recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale a fost publicată


Comisiile de Bacalaureat de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale din licee vor calcula, în perioada 11 – 17 iunie 2020, mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil, potrivit Metodologiei dedicate de MEC.


Ministerul Educaţiei și Cercetării a emis Metodologia de echivalare/recunoaştere a nivelurilor de competenţă la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale pentru examenul de Bacalaureat 2020.
Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal la aceste discipline.
Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaţilor li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare:

  • utilizator mediu – pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99;
  • utilizator avansat – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
  • utilizator experimentat – pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

Noua metodologie prevede că nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C se stabileşte prin echivalarea cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal la disciplina aleasă pentru susţinerea probei, în anii în care a studiat această materie.
Potrivit MEC, nivelul unic de competenţă se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi şi se acordă conform următoarei grile:

  • calificativul A1 – pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
  • calificativul A2 – pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
  • calificativul B1 – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
  • calificativul B2 – pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.

În ceea ce priveşte nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D acesta se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:

  • utilizator începător – pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
  • utilizator de nivel mediu – pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
  • utilizator avansat – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
  • utilizator experimentat – pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.