Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale


„Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale”, scrie Valentin Mircea, fostul șef al corpului de Control al Guvernului României și tatăl unei eleve care susține anul acesta Evaluarea Națională, într-un mesaj preluat de Edupedu.ro. Acesta spune că „lămurisem lucrul acesta (n.r. că măștile nu sunt obligatorii prin lege) săptămâna trecută cu doamna Monica Anisie”, dar „tema revine iar în discuție”.

Deși sunt mai puțin de 48 de ore până la examenul de Evaluare Națională, măsurile MEC continuă să fie în dezbatere iar elevii și părinții să fie nedumeriți. O întrebare ne-am pus-o și noi public, dacă un copil își scoate masca din diverse motive ce se poate întâmpla?

Valentin Mircea, un apropiat al lui Dacian Cioloș, are o poziție argumentată și susținută de foarte mulți părinți:

„Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale.

Lămurisem lucrul acesta săptămâna trecută cu doamna Monica Anisie și văd că tema iar revine în discuție.

Fata mea cea mare va da Evaluarea Națională și pur și simplu nu poate purta masca – a stat numai în casă și nu a avut unde să se obișnuiască cu masca. Are emoții teribile, la primul examen major din viața ei, și la fel au și alți copii

Este inuman, ilegal și inutil ca elevi aflați la 2 metri distanță să fie obligați să respire 3 ore prin mască, cu riscul de a face un rezultat slab sau chiar de a abandona, daca se panichează.

Guvernul ar trebui să înțeleagă că nu poate da doar restricții, chiar și fără sens.

Este în joc viitorul unei generați și este nevoie de rațiune și umanitate.”

La acest moment legea spune că masca trebuie purtată obligatoriu în spații închise potrivit Ordinului nt. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. 

Articolul 1 prevede: „Pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Potrivit ordinului respectiv, „în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;

f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.