PERSONALITĂȚI ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI GORJEAN: Stelian Sterescu(1875-1917)


Unul dintre eroii Gorjului în Primul Război Mondial, din rândul cadrelor didactice, a fost Stelian Sterescu(1875-1917). Profesorul Stelian Sterescu a petrecut în Gorj circa un deceniu(1907-1917)  dar a lăsat urme adânci. A fost un om de cultură remarcat și unul dintre ofițerii armatei române care s-a jertfit pe câmpul de luptă în primăvara anului 1917.

A venit la Târgu-Jiu în septembrie 1907. Era locotenent în rezervă al armatei române. A activat în această calitate în cadrul Regimentului 18 Gorj. S-a aflat pe front atât în cel de-al doilea Război Balcanic cât și în Războiul de Reîntregire Națională.

A fost numit în septembrie 1907 profesor la Gimnaziul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, după experiențe similare la Tulcea și Drobeta Turnu Severin. Avea să se implice rapid în viaţa culturală locală, astfel că, în vara anului 1908, a sprijinit orchestra „Hora“ din Craiova în eforturile vizând susţinerea unui concert la Târgu-Jiu, motiv pentru care avea să primească toată gratitudinea membrilor acesteia. La scurt timp de la instalarea sa la Târgu-Jiu, profesorul Stelian Sterescu şi-a întemeiat o familie, căsătorindu-se cu Sofia Hurezeanu, fiica marelui proprietar Constantin Hurezeanu din Cordeşti şi a Elizei, născută Zănescu, din Bibeşti.

Potrivit documentelor de arhivă, Stelian Sterescu era informat la 17 decembrie 1912 de către comandantul Regimentului Nr 18 Gorj ca în două săptămâni să fie gata de front pentru un eventual război în Balcani. La 18 aprilie 1913, comandantul Cercului de Recrutare Gorj l-a înştiinţat pe locotenentul în rezervă Sterescu Stelian că a fost numit membru al comisiei de mobilizare din Târgu-Jiu. Stelian Sterescu a participat la campania din Bulgaria din vara anului 1913, fiind lăsat la vatră la 23 august 1913, după o perioadă de refacere şi carantină petrecută în garnizoana Regimentului  Nr. 18.

A fost  avansat la gradul de căpitan în rezervă după participarea la război. La 2 ianuarie 1914, căpitanului în rezervă Stelian Sterescu din Regimentul Nr. 18 Gorj i s-a conferit de către regele Carol I al României medalia „Avântul Ţării“ pentru participarea la cel de-al doilea război balcanic.

În august 1916,   Stelian Sterescu a fost încorporat în Regimentul 18 Gorj având gradul de locotenent. Astfel, începând cu noaptea de 15-16 august 1916, Stelian Sterescu a participat la luptele de pe Valea Jiului din august-septembrie 1916 şi la retragerea trupelor române spre sud după ruperea frontului de la Jiu. În aceste condiţii, după bătălia de la podul Jiului, desfăşurată la 14 octombrie 1916, trupele române au continuat să se retragă spre sud, oraşul Târgu-Jiu fiind ocupat de trupele germane şi austro-ungare la începutul lunii noiembrie 1916. Regimentul 18 Gorj se va retrage spre Dăneşti şi, ulterior, va da lupte la Bărbăteşti şi Filiaşi.

În primăvara anului 1917, cu țara ocupată în mare parte luptele au fost reluate pe frontul din Moldova. Stelian Sterescu a fost  rănit şi evacuat spre spitalul din Ruginoasa, în apropierea Iaşului. În ciuda îngrijirilor medicale pe care le-a primit, Stelian Sterescu a decedat la 3 aprilie 1917, aşa după cum reiese din epitaful de pe crucea sa de mormânt din cimitirul de la Târgu-Jiu, unde a fost reînhumat la 5 iunie 1924, după încheierea Primului Război Mondial. Se  menţionează că această cruce  a fost ridicată „în amintirea maiorului Sterescu Stelian din Regimentul Gorjiu N. 18, profesor Gimnaziul Tg-Jiu, născut 21 mai 1875, mort pentru Patrie, 3 aprilie 1917 la Ruginoasa, reînhumat“.

Cornel Șomîcu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.