„ Îmi doresc, voi reuși!”- COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU în proiectul ROSE


            Colegiul Tehnic Nr. 2  nu se dezice de la ceea ce a demonstrat de o bună perioadă de timp, că a devenit. A INOVA s-a transformat într-o deviză pentru colegiul nostru, iar A PERFORMA, o realitate pentru care suntem dispuși să ne implicăm deopotrivă cadre didactice, elevi, părinți.

             Deși trăim o perioadă dificilă, cea a pandemiei cu virusul Covid -19, am susținut și susținem educația prin intermediul învățământului adaptat demersului  didactic on –line, folosind numeroase mijloace digitalizate.

            Avem dorința de a nu abandona calitatea educației, de a ne lupta pentru elevii noștri, iar pentru aceasta , la noi, scrierea, implementarea proiectelor internaționale ERASMUS +, a devenit o tradiție, motiv pentru care în momentul actual se desfășoară PROIECTUL ROSE în colegiul nostru, grant finanțat din Schema de granturi pentru licee, derulată în cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar – ROSE,proiect finanțat conform Acordului de Împrumut nr. 8481-RO semnat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

            Ideea PROIECTULUI ROSE a pornit ținând cont de realitatea școlară, plecând de la ideea de a preveni abandonul școlar, precum și de a pregăti elevii pentru promovarea examenului de bacalaureat într-un număr semnificativ, dar, evident, pentru a adăuga un surplus modern, tehnologic, bazei materiale deja existente în colegiul nostru.

            Am învățat că, a investi în educația din școala noastră, prin formarea cadrelor didactice, precum și proiectele derulate în parteneriate internaționale sau la nivel național, înseamnă A REUȘI, A IEȘI ÎNVINGĂTORI, A EXCELA.

            Programul ROSE este gândit ca un plan elaborat pe o perioadă de 2 ani de zile, un grant pentru licee care a atras selectarea unui număr de 107 elevi, fie copii din categorii defavorizate, fie cei care au nevoie de pregătire remedială, precum și cei care își doresc să-și îmbunătățească performanțele la anumite discipline care fac parte din programa de bacalaureat. Au fost cooptați elevi ai claselor IX -XII, fiind implicați fie în activități de pregătire remedială, consiliere pentru dezvoltare personală și orientare în carieră, fie în activități extracurriculare, printre care se numără un mini-proiect axat pe INTERPRETARE TEATRALĂ,  toate aceste activități  fiind în sprijinul lor de a-și  contura imaginea unui viitor posibil într-o anumită carieră.

              La implementarea activităților de pregătire remedială și la unele activități extracurriculare vor participa și cadrele didactice de la Universitatea CONSTANTIN BRÂNCUȘI TG-JIU, partenerii noștri în proiect, prin: predarea în echipe mixte cu cadrele didactice, din școală; predarea anumitor teme de către reprezentanți UCB, asistență și participare la cursuri, la seminarii, lucrări practice, precum și la alte activități derulate în cadrul UCB, în scopul creșterii nivelului de asimilare a cunoștințelor de specialitate utile în dobândirea unor abilități necesare, cu preponderență în consolidarea conținuturilor teoretice și practice specifice disciplinelor de bacalaureat.  

Activitățile extracurriculare vor fi un mod plăcut de experimentare și învățare prin care urmărim în primul rând dezvoltarea abilităților de viață. Dintre activitățile educative amintim: clubul de lectură cu denumirea COLȚ DE SUFLET activități gen CAFENEAUA LITERARĂ cu diverși invitați; trupă de teatru a școlii VERITAS, principalele scenete și piese fiind inspirate din bibliografia pentru examenul de bacalaureat, activități interdisciplinare din domeniile: fizică, chimie, biologie, matematică, discipline tehnice, înființarea unei trupe de majorete a școlii care va da culoare și antren activităților și va stimula comuniunea elev-școală, schimburi interșcolare, târguri și activități organizate de diverse universități din țară, vizite de studiu la diferite instituții în funcție de solicitările elevilor, etc.

Un periplu vizual încântător puteți regăsi pe pagina de facebook a Colegiului Tehnic Nr.2-https://www.facebook.com/colegiultehnicnr2targujiu/.

            Proiectul ROSE permite de asemenea dezvoltarea bazei materiale a școlii și crearea unui mediu plăcut și prietenos. Astfel s-a demarat și activitatea de renovare și dotare prin care se vor achiziționa. Videoproiectoare, laptop-uri,  material didactic, jaluzele, mobilier, recuzită pentru teatru și majorete, o scenă mobilă, calculatoare, imprimante, etc. CASA ȘTIINȚEI  și ARTEI urmează a-și pune bazele printr-un mobilier modern, util, pentru a relaxa și destinde într-un cadru prietenos, în care învățarea să fie o plăcere, nu obligativitate.

         Acțiunile planificate în proiectul ROSE derivă din nevoile identificate și vor constitui pentru elevii din grupul țintă oportunități de dezvoltare personală și profesională într-u mediu mai atractiv, cu resurse educaționale moderne, adecvate vârstei și preferințelor vârstei. Elevii vor fi motivați prin consiliere permanentă din partea factorilor implicați pentru a se stimula participarea la activitățile de pregătire remedială astfel încât acestea să reprezinte propria dorință a elevului și nu o constrângere.

Grupul țintă va fi atras către implicare atât în participare cât și în organizarea activităților extracurriculare astfel încât acestea să reprezinte o alternativă plăcută și educativă de petrecere a timpului liber. Prin prezentul proiect elevii vor avea șanse egale de formare, asigurându-se accesul la resurse fără restricții de orice fel.

Un plus de valoare și expertiză va fi adus de parteneriatul cu Universitatea CONSTANTIN BRÂNCUȘI (UCB)- partenerii de la universitate vor veni în întâmpinarea nevoilor grupului țintă astfel încât obiectivele proiectului să fie îndeplinite și să se plieze foarte bine pe obiectivele personale ale fiecărui participant.

Prof. BÎZOCU CODRUTA                                       

Prof. DIACONIȚA CRISTINA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.