
Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare profesională, Tineret și Sport, numit ”Erasmus+”, care este o continuare a programelor europene ”Învățare pe tot parcursul vieții ” și ”Tineret în acțiune”, a fost lansat în anul 2014 pentru perioada 2014‐2020 și urmărește implementarea politicilor europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.
Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu a fost atent la beneficiile pe care le pot avea elevii, școala și comunitatea prin participarea la acest tip de proiect și s-a aliat la linia ascendentă de dezvoltare a educației proeuropene. Proiectele ERASMUS+ continuă tradiția proiectelor europene implementate de instituția noastră: de la PHARE- mari proiecte de investiții, la diversitatea culturală oferită de programele COMENIUS, ARION, pionieri în proiectele FSE POSDRU, fiind de fapt singura școală din Gorj care a derulat în calitate de beneficiar și coordinator două astfel de proiecte, am mers spre profesionalizarea prin stagii de practică pe domenii și calificări dezvoltate de întreaga UE adusă de proiectele LEONARDO, ERASMUS+, dezvoltăm azi programe de pregătire școlară și dezvoltarea bazei materiale de tipul proiectului ROSE, regăsindu-ne de aproape 20 de ani pe acest trend de activitate susținută, motivantă, uneori cu grele încercări și chiar cu sacrificii, dar cu mulțumirea că putem oferi mai mult elevilor noștri care ne privesc cu încredere și de ce nu, cu speranță pentru un viitor mai bun.
Ne recomandă munca noastră, ni se aduce prețuire prin cele 4 titluri consecutive de Școală Europeană, dar mai ales prin elevii și părinții acestora, care aleg an de an școala noastră ca locul care le va da aripi în viață.
Un proiect poate avea un efect puternic și îi poate ajuta pe elevi să‐și atingă potențialul. Un proiect care are un impact real în școală sau în comunitate poate oferi elevilor un sentiment de satisfacție pentru că ei văd că pot face o diferență în comunitatea lor și uneori dincolo de ea.
Proiectele permit elevilor să abordeze și să rezolve probleme importante pentru ei, pentru comunitatea școlară și/sau locală.
Elevii învață cum să interacționeze cu adulții și organizațiile, sunt expuși locurilor de muncă și pot dezvolta interese pentru viitoarea carieră. Părinții și membrii comunității pot fi implicați în proiecte.
În data de 15 decembrie 2020 Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu a lansat un nou proiect ERASMUS+ – „ Oportunitati de dezvoltare personala si profesionala europena prin stagii de practica internationala”, în valoare totală de 322.946,00 EURO.
Proiectul este rodul muncii fostei noastre colege ȘOFEI CARMEN ELENA care nu a plecat niciodată din inimile noastre și a cărei dăruire dorim să o ducem mai departe, așa cum ar fi făcut-o și ea, fără rezerve.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea competentelor participantilor ca utilizatori competenti a tehnologiilor din domeniul mecanică-inv.profesional, calificarea mecanic auto si calificarea tinichigii auto, cresterea calitativa a stagiilor de pregatire practica in domeniul de pregatire profesionala:Turism si alimentatie, calificarea profesională ospatar(chelner) vânzător în unități de alimentație si bucatar si invățământ liceal protectia mediului calificarea profesională Tehnician ecolog si protecția calitatii mediului.
Proiectul raspunde unei nevoi identificate la nivelul consortiului,si anume ca in momentul in care absolventii doresc sa se angajeze in domeniile pentru care se pregatesc,intampina dificultati datorate faptului ca nu dispun de experienta practica in concordanta cu cerintele actuale ale locului de munca,lucru cauzat de deficiente in realizarea stagiilor de prgatire practica la nivelul scoliilor noastre.
Partenerii din consorțiu pentru implementarea acestui proiect sunt: Colegiul Auto Traian Vuia, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, CSEI Tg Jiu cu care s-au încheiat contracte de colaborare. Membrii consortiului VET sunt scoli tehnice aflate in regiunea SV Oltenia, in judetul Gorj, zona dezavantajata din punct de vedere economic( somaj ridicat, nivel de trai mediu-scazut, comunitati dezavantajate) si care au ca domeniu de formare comun la invatamantul profesional domeniul Mecanica si domeniul turism si alimentatie publica.
Cadrul de cooperare si responsabilitatile fiecarui membru al consortiului pe parcursul implementarii proiectului sunt descrise detaliat in Acordul de constituire a consortiului atasat aplicatiei.
În cadrul proiectului se vor derula mobilitati de scurta durata, 3 saptamani, in companii, pentru un numar de 123 de cursanti VET, elevi de cls a X a si XI de la cele 4 licee membre ale consortiului si vor fi grupate pe calificari si tari de primire in 5 fluxuri cu durata de 19 zile de activitate/flux, 90 h de instruire practica la locul de munca astfel:
- Flux 1, 24 participanti, 21 cursanti VETmec.auto+ Tinichigiu vopsitor auto la Japan Tech, POLONIA
- Flux 2, 33 participanti, 15 cursanti VET, Tehnician ecolog si protecția calitatii mediului la INSA, LISABONA, PORTUGALIA ,14 cursanti VET mec.auto la SANTOGAL PORTUGALIA
- Flux 3, 30 participanti,14 cursanti VET ospatar, 7 cursanti VET mec.auto la Japan Tech. 4 cursanti VET bucatar POLONIA
- Fluxul 4 , 33 participanti, 15 cursanti VET ospatar,4 cursanti VET bucatar; 8 cursanti VET mec.auto la SANTOGAL, PORTUGALIA.
- Fluxul 5 , 24 participanti, 21 cursanti VET (Tinichigiu vopsitor auto si mecani auto) la Japan Tech, POLONIA
Ce beneficii are un participant la mobilitati Erasmus+?
- Recunoaşterea activităţii efectuate pe parcursul mobilităţii conform contractului de lucru
- Experienţă internaţională deosebit de utilă de-a lungul viitoarei cariere
- Posibilitatea de a lucra în companii din ţările participante sau partenere la program;
Beneficiile derularii proiectului se vor reflecta in activitatea scolii pe termen lung si vor fi difuzate pe scara larga. Activitatile desfasurate inainte, in timpul si dupa mobilitate, au generat un impact important asupra participantilor, organizatiilor partenere si a altor grupuri tinta.
Rezultatele proiectului contribuie la diversificarea ofertei scolare si la cresterea prestigiului scolii in plan local, national si european.
Prof. BÎZOCU CODRUȚA NICOLETA
Prof. VOICU MANUELA- coordonator proiect